A gépek új világot teremtenek a munkahelyeken

Megszűnő munkakörök
Ügyfélszolgálatos – Sokan ismerik azt a jelenséget, hogy egy ügyfélszolgálatot felhívva várakozni kell egy ügyfélkezelő kapcsolásáig. A mesterséges intelligencia fejlődésével sok cég alkalmazhat robotokat, akik online – chatbotként – segíthetnek, de telefonon is fel lehet hívni őket.
Vágólapra másolva!
Nagyban át fog alakulni a globális munkaerőpiac 2025-re. A gépek egyre több területen veszik majd át az emberi feladatokat, azonban a Világgazdasági Fórum friss jelentése szerint nincs oka a pánikra. A robotika és a mesterséges intelligencia ugyanis 58 millió nettó új munkahelyet teremthet a következő években.
Vágólapra másolva!

Bár egyre gyakrabban jelennek meg különféle jóslatok arról, hogy mi lesz, ha a gépek elveszik az emberek munkáját, a Világgazdasági Fórum (WEF) friss jelentése szerint egyáltalán nem kell megrémülni a jövőtől. A robotika és a mesterséges intelligencia ugyanis 58 millióval több álláshelyet hozhat majd létre, mint amennyit megszüntet – írja a CNBC.

Ez azt jelenti, hogy miközben 75 millió munkahely várhatóan megszűnik,

az autimatizált technológiák és a mesterséges intelligencia 133 millió új pozíciót hozhatnak létre 2022-ig.

Ez azonban természetesen nincs kőbe vésve, a nettó pozitív eredményhez arra van szükség, hogy a vállalatok megfelelően alkalmazkodjanak ahhoz a helyzethez, amelyben az emberek és a gépek képesek hatékonyan együtt dolgozni.

Ember és gép közös jövője

A jelentés hangsúlyozza, komoly változásokra kell felkészülni, mivel az új világban jelentős átrendeződések lesznek nemcsak az emberi munka minőségében, de a lokációkban is. Ennek egyik legfontosabb következménye az lehet, hogy a teljes állású, állandó pozíciók száma érzékelhetően csökkenni fog.

Míg egyes vállalatok részmunkaidőben dolgozókat, illetve szabadúszókat foglalkoztathatnak, addig mások inkább automatizálni fogják a feladatköröket.

Emellett pedig a dolgozóknak új készségek elsajátítására lesz szükségük ahhoz, hogy megfelelően alkalmazkodjanak majd az új környezethez – teszik hozzá a jelentés készítői.

A világgazdaság sokat nyerhet az emberek és a gépek közös munkájával Forrás: KTS / Science Photo Library

A gépek 2022-re várhatóan a jelenlegi munkahelyi feladatok 42 százalékát lesznek képesek ellátni, míg ez az arány ma csupán 29 százalék. Ez pedig azt is jelenti, hogy a feladatokhoz szükséges munkaóráknak átlagosan csupán 59 százaléka igényel majd emberi munkaerőt 2022-re, szemben a mai 71 százalékkal.

Nem meglepő tehát, hogy egyre élesedik a vita azzal kapcsolatban, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia milyen hatással lesz a munkaerőpiacokra, és ezen keresztül a társadalmakra. Bár a legtöbb elemző számol azzal, hogy több millió emberi munkahelyet szüntethetnek meg a gépek, a szakértők többsége azt jósolja, hogy ezzel együtt az automatizáció új álláshelyeket is teremt.

Új világ, új munkahelyek

Hasonló következtetést vont le a fejleményekből a PwC is, amely egy kutatásában hangsúlyozta, a különböző technológiai változások végső soron növelni fogják a termelékenységet

és jobb termékeket, illetve szolgáltatásokat eredményeznek majd.

Vagyis bár egyes munkakörök valóban megszűnnek vagy radikálisan átalakulnak, a világgazdaság egésze profitálhat a fejleményekből.

A WEF jelentése ezzel együtt arra jutott, hogy a munkahelyteremtés úgy is nettó pozitív kimenetelű lesz, hogy a kutatás szerint a megkérdezett cége fele arra számít, hogy a teljes állásban foglalkoztatott alkalmazottak száma csökkeni fog a következő években. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a társaságok egyre jobban látják át és értik meg, hogy a technológiai fejlődés miként teremt új üzleti lehetőségeket.

Számos területen komoly átrendeződések várhatók Forrás: AFP/Str

Ahogy azonban az automatizáció egyre nagyobb löketet ad a cégek termelékenységének, ezzel párhuzamosan

arra is figyelniük kell, hogy a versenyképesség fenntartása érdekében befektessenek az emberi alkalmazottakba

– mondta Saadia Zahidi, a WEF szakértője. Következésképpen a vállalatok legfontosabb feladata az lesz, hogy kellően felmérjék és hatékonyan menedzseljék az emberek és a gépek közös munkáját. Ha pedig ez megvalósul, az valóban megteremti a magasabb termelékenység lehetőségét – olvasható ki a jelentésből.