Hihetetlen pénzeket hoz a vadon élő állatok illegális kereskedelme

Orrszavú szarv
The arrest of Vietnamese-Thai businessman Boonchai Bach  on Jan 19 has shed more light on the trafficking of wildlife in Southeast Asia. Mr Boonchai has been linked to smuggling ivory tusks and rhino horns into Thailand. Rhino horn is in huge demand on the black market with each kilogramme selling for an estimated 1.8 million baht on average. BANGKOK POST PHOTO/Somchai Poomlard
Vágólapra másolva!
Környezetvédelmi szervezetek, fenntarthatósággal és az állatjóléttel foglalkozó nonprofit társaságok tucatjai támogatják globális szinten a bűnüldöző hatóságokat, hogy mielőbb számolják fel a vadon élő állatok tiltott kereskedelmét. Idén látványos eredményeket hozott néhány kiterjedt, erre szakosodott hálózat szanálása. Ám az is biztos, hogy az egzotikus állatok illegális adásvétele döbbenetesen jól működő, hatékonyan szervezett "szektor" a feketegazdaságban, amely ellen szinte csak folyamatos háborúval lehet esély a sikerre.
Vágólapra másolva!

A világ szinte minden térsége érintett az egzotikus állatok illegális kereskedelmében. Míg a nyugati országokban egyesek kedvtelésből, jó ötletnek gondolt hobbiból tesznek szert távoli vidékekről származó állatokra törvénytelen csatornákon keresztül, addig Ázsia számos térségében kulturális berögződés alapján van komoly kereslete, például egy-egy állat testrészének.

Egy vietnami-thai üzletember januári letartóztatásakor előkerült rinocéroszszarvak Forrás: AFP/Bangkok Post Plc/Somchai Poomlard

A WWF úgy becsüli, hogy minden évben több millió állatot érint világszerte valamilyen módon - például befogással vagy nem megfelelő fogsági körülmények közé világra jövéssel - az, hogy "háziállatként" vagy egyes testrészük hasznosításáért illegálisan eladják. A nemzetközi állatvédő szervezetek megjegyzik: a vadállatok kereskedelme nem várt növekedésnek indult az elmúlt évtizedekben, különösen azért, mert az ázsiai országok meginduló fejlődésével, jövedelmi viszonyaiknak javulásával, egyre többen érdeklődnek a hagyományos orvoslás iránt, melyben kulcsszerep jut például az elefántcsontnak vagy a rinocéroszagyarnak.

Európába is bőven jut az áruból

Az ázsiai országok mellett, a világ fejlettebb államai is egyre nagyobb felvevőpiacnak számítnak. Például egy 2014-es átfogó jelentés megállapítja, hogy míg 2005-ben az ázsiai kígyóbőrök legális európai importja 137 millió dollár értéket képviselt, addig 2014-re 1 milliárd dollárra nőtt. A kígyóbőr nagy része - papíron legalábbis - Laosz, Malajzia, Indonézia és Kambodzsa kígyófarmjairól érkezik, ahol szabályozott keretek között tartják hasznosítás céljából az állatokat, hogy azok bőréből később például a Gucci és más luxusmárkák gyártói készíthesenek termékeket.

A probléma azonban éppen az, hogy az 1 milliárd dolláros forgalmat egy ugyanolyan értékű feketepiaci forgalom egészíti ki minden évben kígyóbőrből. A vizsgálatok szerint az összképet tovább rontja, hogy az ázsiai importáru egésze bizonyosan nem legális forrásból származik, hanem egy része átcsorog a feketepiacról. Szabályzott és illegális kereskedelem (és áru) keveredik tehát össze addigra, mire a kígyóbőr szállítmányok Európába érkeznek.

A jelenben is élnek a régi kulturális beidegződések

Számos ázsiai kulturális örökségben napjainkban is jelen van az egyes állatoknak, illetve testrészeiknek tulajdonított gyógyító hatásába vetett hit.

Például - dacára a tudományos bizonyítás hiányának -

az édesvízi teknősök húsának Kínában és Vietnamban is számos helyen gyógyhatást tulajdonítanak.

Hasonló a helyzet a tobzoskákkal is: ezeket az állatokat Afrika keleti és nyugati térségében - például Ugandában és Nigériában - gyűjtik össze engedély nélkül orvvadászok, és értékesítik fillérekért az ázsiai illegális felvásárlóknak, hogy azok hazájukban sokszoros árréssel adjanak túl a szintén vélt gyógyító hatásuk miatt keresett állatokon.

Egy, az illegális tartásból megmentett és később természetes élőhelyre szállított tobzoska Kínában Forrás: AFP/Imaginechina/Xue Hun

Az illegális állatkereskedelemnek megvannak a maga "örök klasszikusai", mint például az elefántcsont és a rinocéroszagyar. Ezek őrleményének szintén gyógyító hatást, vagy potencianövelő képességet tulajdonítanak.

Az új, sajátos "sláger" a tigriscsont.

Az Asia Times összeállításában emlékeztet arra, hogy a világ 13 országából, amelyek területén tigrisek élnek, 7 Délkelet-Ázsiában van: Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Thaiföld és Vietnam (valamint élnek még tigrisek Indiában is). Ezekben az országokban, egyes közösségekben, nagy hagyománya van egyes tigristestrészek felhasználásának a gyógyításban. Újabban pedig a rizsből készült párlatokba, illetve borokba őrölt tigriscsont miatt nőtt meg a kereslet az amúgy is veszélyeztetett állatokra.

Vadőrök próbálnak segíteni egy agyarától megfosztott elefánton Srí Lankán Forrás: AFP/NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd

Teknősök turistaosztályon

Az ázsiai országokban dolgozó önkéntesek, civil szervezetek, hatóságok és rendőri szervek egyet értenek abban: a délkelet-ázsiai régióban jól szervezett, kiterjedt hálózatok dolgoznak az egzotikus állatok illegális kereskedelmében, ahol szinte minden országnak és helyi bűnözői körnek megvan a maga profilja, amiben ténykedik.

Például Indiából nagyon sok teknős kerül illegálisan Kína nagyvárosaiba, számos helyen ugyanis kedvelt csemegének számít a teknősleves és a "teknőszselé". Amikor a hatóságok a közelmúltban letartóztatták a legnagyobb ilyen indiai hálózat fejét, kiderült, hogy szervezetének Thaiföldön, Malajziában, Hongkongban, de még Madagaszkáron is megvoltak a kiépített összeköttetései és aktív csoportjai.

S ha már teknősök: az állatok iránt akkora a kereslet, hogy azokat már légi úton csempészik az országok között, mert az értük kapott fizetség megéri a költségeket és a kockázatot is. 2017 májusában például egy Madagaszkárról Malajziába küldött szállítmányt fogtak el, több száz ritka szárazföldi teknőssel.

De kaptak már rajta repülőtereken olyanokat is, akik nagymacskakölyköket akartak kicsempészni.

Madagaszkári szárazföldi teknős: számos illegális teknőszállítmányt füleltek le Ázsiában, mely ebből az afrikai szigetországból indult útjára Forrás: Origo

A hatóságok a szabályok és a kiszabható büntetési tételek szigorításával próbálnak csapást mérni a csempészhálózatokra. Vietnam 7 évre emelte a minimálisan kiszabható börtönbüntetést a vadállatok illegális kereskedelme miatt. Malajzia 2017-ben jelentette be átfogó programját az állatcsempészet ellen. Azóta több tonna, Afrikából útnak indított elefántcsontot és tobzoskapáncélt foglaltak le a teherkikötőkben.

Idén májusban pedig az Interpol mért komoly csapást az illegális kereskedelemre.

Több hónapon át tartó előkészítés után, 92 országban csaptak le a kereskedőkre és a csempészekre. A "Villámcsapás" nevű műveletben 1400 embert tartóztattak le vagy gyanúsítottak meg illegális állatkereskedelemben való részvétellel. Emellett több tonnányi illegális állathúst, elefántcsontot, tobzoskát foglaltak le.

Hosszú még a küzdelem

Egyes kommentárok megjegyzik, a szegényebb térségekben élők mindennapjait, azt, hogy továbbra is állatokat gyűjtsenek be a csempészeknek, egyáltalán nem befolyásolja az Interpol kétségkívül sikeres művelete. A változás csak a helyi közösségek fejlesztésével valósulhat meg.

Ez azért is lényeges, mert minden vonatkozó kutatás azt támasztja alá,

az egzotikus állatok illegális kereskedelme az egyik legnagyobb gazdasági volument képviselő szegmense a feketepiacnak.

Elkobzott, illegális trófeákat égetnek el egy indonéziai rajtaütés után a hatóságok Forrás: AFP/Chaideer Mahyuddin

Sheldon Jordan, egy kanadai kormányzati tisztviselő megjegyzi, a Villámcsapás-művelet eredményei "fantasztikusak", de ettől még nem omlott össze az egész illegális szektor.

Annak teljesítményét a szakértők

150 milliárd dollárra taksálják évente.

Ez több mint 40 ezer milliárd forint, majdnem egynegyedével nagyobb Magyarország éves GDP-jénél.

Ezzel az illegális állatkereskedelem a negyedik helyen áll a törvénytelen globális üzletekben a drog, a fegyver, valamint az emberkereskedelem mögött.

Mindeközben az állatvédő szervezetek fejlesztési programokat dolgoznak ki az országos vagy a tartományi vezetéssel közösen a veszélyeztetett állatok védelméért. Thaiföld korábban átfogó programot jelentett be az indokínai alfajhoz tartozó tigris populációjának védelme érdekében, és ennek eredménye, hogy számuk kismértékben növekedett.

Indonéziában pedig - mely az egzotikus madarak illegális exportjának egy fontos indulóországa - civil szervezetek munkatársai helyi közösségekben élve próbálnak meg szemléletváltást elérni, és más bevételszerzési lehetőséget felkutatni azok számára, akik az állatok összefogdosásából éltek eddig. De a Fülöp-szigeteken is önkéntesek dolgoznak egy helyi kakadufajta és a zöld tengeri teknős megmentésén.

Az ugyanakkor biztosra vehető: folyamatos és hosszú erőfeszítésre van szükség az illegális kereskedelemmel foglalkozó hálózatok ellen való fellépésben éppúgy, mint az azokat kiszolgáló országok helyi lakosainak szemléletformálásában.