Londont letaszították a trónról

A londoni Tower Bridge
Vágólapra másolva!
A legfrissebb globális befektetői felmérés alapján a piaci szereplők immár New Yorkot tartják a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központjának, a ranglistát hosszú évekig vezető London a dobogó második helyére szorult vissza.
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group félévente összeállított, 24. kiadásánál tartó Global Financial Centres Index (GFCI) ranglistáját 137 kritérium és 2453 befektetői értékelést súlyozó mérési módszertan alapján állítják össze, a felmérés 110 várost és térséget vizsgál, egy nullától ezer pontig terjedő értékelési skálán.

A társaság új, őszi globális rangsorában

az első két helyen álló New Yorkot és Londont Hongkong, Szingapúr és Sanghaj követi a felső ötös mezőnyben.

Az első tízben szerepel még Tokió, Sydney, Peking, Zürich és Frankfurt. Budapest 18 helyet javítva a 71. helyre került a tavaszi ranglistán elfoglalt 89. helyezése után, 584 pontot gyűjtve a megszerezhető ezerből.

A londoni Tower Bridge Forrás: Pixabay.com / skeeze

A közép- és kelet-európai uniós országok közül Varsó jelentősen visszaesett, a felmérésbe bevont intézményi befektetők ezúttal 592 pontot adtak Varsónak a tavaszi 620 helyett, a lengyel főváros így 21 helyezéssel visszacsúszva a 66. helyen áll a márciusi 45. helyezése után. Moszkva a 83. helyre került, ugyanoda, ahová a tavaszi ranglistán, de befektetői értékelése 16 ponttal, 555-ről 571 pontra javult. London az új rangsorban 786, New York 788 pontot kapott. A márciusban összeállított előző globális ranglistán London 794, New York 793 pontot szerzett.

A Brexit-folyamat által teremtett bizonytalanságok miatt a befektetői felmérés Londonban dolgozó résztvevői kevésbé bizakodó véleményeket fogalmaztak meg London pénzügyi központként betöltött jövőbeni szerepéről.

Zürich, Frankfurt, Amszterdam, Bécs és Milánó egyaránt előrelépett az új ranglistán. A ház szerint nem kizárható, hogy e pénzügyi központok népszerűbbé válásához a Londont övező Brexit-bizonytalanság is hozzájárult.

New York egyébként nem először szerezte meg az első helyezést London előtt, és a brit főváros később ismét visszakerülhet a lista élére.

Megfigyelhető ugyanakkor a nagy kínai központok előretörése: a harmadik helyezett Hongkong befektetői értékelése már csak 3 ponttal marad el Londonétól, Sanghaj bekerült az első öt közé, kiszorítva ebből az elit mezőnyből Tokiót, amely a 6. helyre lépett vissza, Peking pedig bekerült a felső tízes csoportba: a kínai főváros három helyet javítva a 8. helyen áll.