Gigaberuházást jelentett be a Mol

mol benzinkút töltőállomás
Salgótarján, 2011. április 6. A MOL Nyrt. alkalmazottja cseréli az üzemanyag ártábláját egy salgótarjáni benzinkútnál. Történelmi csúcsra emelkedett a benzinár, bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Nagy horderejű megállapodást kötött a Mol-csoport a német ThyssenKrupp AG-val, amelynek keretében - jelentős állami támogatást is felhasználva - egy poliol-gyártó üzem létesül Tiszaújvárosban.
Vágólapra másolva!

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Mol-csoport, a társaság megállapodott a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG képviselőivel abban,

- mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A beruházás 1,2 milliárd euróból (390 milliárd forint) valósul meg,

és 200 munkahelyet teremt majd a Borsod-megyei Tiszaújvárosban, a Mol-csoport magyarországi petrolkémiai központjában.

Forrás: MTI/Komka Péter

Hernádi felidézte:

a magyar kormány 131 millió euróval támogatja a beruházást, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott.

A Mol által választott technológia előnyeiről szólva kiemelte, a poliol gyártása során melléktermékként mindössze tiszta víz keletkezik. A világon ez a leghatékonyabb és legkörnyezetbarátabb technológia a területen.

Hernádi Zsolt elmondta, hogy a Mol helyzete egyedülálló abban a tekintetben, hogy Kelet-Közép-Európában a vállalat lesz az egyetlen olyan szereplő, amely a kőolaj kitermelésétől kezdve a poliol előállításának minden szegmensében részt vesz.

A társaság évente 200 ezer tonna poliolt fog előállítani, amivel rögtön szignifikáns szereplővé válik az 1,4 millió tonnára becsült európai piacon.

Az üzem várhatóan 2021 második felében kezdi meg a működését.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója és Marcel Fasswald, a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG ügyvezető igazgatója Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Marcel Fasswald, a ThyssenKrupp Industrial Solutions ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az üzem megtervezése és felépítése várhatóan egymillió mérnökórát fog igénybe venni,

csúcsidőben az építkezésen 4000 ember fog dolgozni.

A ThyssenKrupp számára ez globális projekt, miután a mérnöki munka nagy részét Németországban végzik el, de a cég Thaiföldről, Kínából és Indiából is hoz szakértelmet a projekthez.

Az új üzem "magasra teszi a lécet", amellett, hogy a legenergiahatékonyabb és környezetbarátabb megoldással fog rendelkezni, a legautomatizáltabb is lesz a területen belül.

Nem ez az első alkalom, hogy a Mol csoporttal együtt dolgozik a vállalat, 2003-ban együtt építettük fel a dízelüzemet - emlékeztetett Marcel Fasswald.

Mi az a poliol?

A poliol a poliuretán alapanyaga, amelyet az ipar szinte minden területén hasznosítanak az építőipartól a bútorgyártáson át az autóiparig, textiliparig. Az új üzem a ThyssenKrupp Industrial Solutions és az Evonik (korábban Degussa-Uhde) által fejlesztett HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) technológiát fogja használni.