Egyre közelebb a készpénzmentes Amerika

Mastercard, bankkártya
MasterCard is said to have overcharged banks for transaction costs between 1992 and 2007. Some 46 million consumers suffered extra costs due to the banks putting the charges through to customers. A claim has been filed in the UK against the credit card company. Bydgoszcz, Poland, on September 9 2016. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A készpénzmentes fizetési lehetőségek egyre több helyen fordulnak elő az USA-ban, különösen az olyan helyeken, ahol a fiatal vásárlók tömegével számolnak. Már sok fiatal választja ugyanis, hogy inkább otthon hagyja tárcáját, és mobillal vagy bankkártyával fizet a papírpénz és az érmék helyett.
Vágólapra másolva!

A Seattle-i Flatstick pubban már elég, ha

a mobilt hozzáérintjük a pultnál kihelyezett eszközhöz, és máris kifizettük a sör árát.

Hasonló a helyzet a Bluestone Lane kávéláncnál, ami New Yorkban, Philadephiában és Washingtonban is megtalálható, és ahol a LevelUp nevű mobilalkalmazással is lehet fizetni.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Ugyanakkor a Flatstick tulajdonosa, Sam Largent elmondta a MarketWatch-nak, hogy a könyvelés, valamint a borravaló kiszámítása olykor nehézséget okoz.

A Nilson-jelentés szerint a készpénzes tranzakciók száma 2010 és 2015 között hét százalékkal esett vissza,

miközben a bankkártyás fizetések száma 50 százalékkal emelkedett, úgy hogy közben az ATM-ek sorra szűnnek meg.

Ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy a készpénz ideje leáldozott volna.

Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed egy 2016-os jelentésében még arról írt, hogy az amerikai tranzakciók 35 százalékát készpénzben teljesítették,

ráadásul a világ egészét nézve növekszik a készpénzes fizetések száma, miközben még számos akadályt le kell győzni, hogy a társadalom teljes egészében átálljon a mobilalkalmazásokra vagy bankkártyákra.

Ugyanakkor a Fed szerint a lakosság hét százaléka még mindig nem rendelkezik bankszámlával, vagyis ők teljes egészében készpénzt használnak minden kifizetésnél. Van, aki a készpénzes fizetést anonimitás miatt használja, mások úgy vélik, így könnyebben tudják kezelni kiadásaikat.