Újabb jövővárost jelentettek be, soha nem találja ki, hol épül

Dakar, Senegal
Dakar, Senegal, West Africa, Africa
Vágólapra másolva!
Futurisztikus várost épít Szenegál, melyet a mostani főváros, Dakar közelében húznak fel. A gigaberuházás Afrika egyik legjelentősebb vállalkozása lehet a következő években, évtizedekben.
Vágólapra másolva!

Ha minden a szenegáli vezetés tervei szerint zajlik - írja a Quartz -, akkor 2035-ben új korszak köszönhet be az ország fejlődésében. Az elképzelések szerint ugyanis ekkorra épül fel teljesen az ország új mintavárosa, amely nemcsak a főváros Dakar túlnépesedési gondjait oldja meg, hanem Szenegál - tágabban akár a nyugati-afrikai térség - üzleti központja lehet.

Túlnőtte magát a főváros

A jelenlegi fővárost még a XIX. században, a francia gyarmati korszakban alapították, egy keskeny félszigeten. A településen és környéként nagyjából 300 ezren éltek akkor.

Ma Dakarnak - az elővárosokkal együtt - közel 3 millió lakosa van.

Ezt a népességet a főváros infrastuktúrája mind nehezebben bírja el. Ráadásul a népesség úgy is gyarapodik, hogy a város kínálta lakhatás költségei egyre megfizethetetlenebbek a többség számára, a beáramlók egy része pedig - munka híján - a közterületeken tengve-lengve tölti mindennapjait.

Dakar: a főváros túlnépesedési gondokkal küzd, az új település 350 ezer lakosnak adna otthont Forrás: AFP/Robert Harding Productions

A szenegáli elnökök mindegyike, lényegében az 1960-as függetlenség óta, szeretne megoldást találni a Dakarra nehezedő nyomásra. Úgy tűnik, ez most meg is valósulhat.

Diamniadio lehet a megoldás neve

Szenegál Afrika egyik fejlettebb országa, amely, ha nem is felhőtlen, de impozáns gazdasági növekedés elé néz. A Világbank előrejelzése idénre 6,8 százalékos GDP-növekvményt vár (2017-ben ez 6,7 százalék volt), ezzel Szenegál a világ nyolc leggyorsabban fejlődő gazdasága közé tartozik idén.

Diamniadio területét 2013-ban jelölte ki a kormány az új szuperváros helyszínéül. A Dakartól mintegy 30 kilométerre fekvő terület saját vasúti összekötettést kap az ország többi részével, és - ahogy a Business Insider írja - a 2017 végén átadott Blaise Diagne nemzetközi repülőtér autóúton is könnyedén megközelíthető lesz onnan.

A szenegáli vezetés korszerű, a környezeti szempontoknak megfelelő ingatlanfejlesztésekben gondolkodik. A tervek szerint bő másfél évtized múlva, Diamniadio lehet az ország üzleti központja, ahol 350 ezer lakos élhet- elsősorban a felső középosztály és az elit tagjai -, 30 ezer diák tanulhat az ott létesítendő egyetemen. A település saját ipari parkot is kap, ennek egy részét már megépítették.

A hivatalosan Diamniadio Lake City néven futó projektről eddig többségében pozitív kommentárok láttak napvilágot. Ezek kiemelik, bár a településen jelentős lehet a beton használata,

az épületeknél kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra.

A látványtervek szerint nagy szerepet kap az üveg, a kiemelt épületek egy részének formatervezését pedig Szenegál híres növénye, a baobab, más néven majomkenyérfa ihlette.

A projekt költségét 2 milliárd dollárra, azaz mintegy 540 milliárd forintra teszik.

Az azt ellenzők legfőbb érve ezzel kapcsolatos: a fejlesztés kritikusai úgy vélik, a szenegáli gazdaság teljesítményéhez képest ez óriási összeg, ami bizonyosan végletesen eladósítja majd az országot.

Szenegál bruttó nemzeti összterméke 2016-ban 14,7 milliárd dollárt tett ki.