Az első félévben 70 milliárd forinttal csökkent a bankok nyeresége

bankjegy forint
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A hitelintézetek 323 milliárd forint adózás előtti nyereséget értek el az első fél évben, 70 milliárd forinttal (17,8 százalék) kevesebbet, mint a tavalyi év azonos időszakában – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A 60 hitelintézetből 48 hitelintézet 326 milliárd forint nyereséget, a maradék 12 hitelintézet pedig 3 milliárd forint veszteséget könyvelt el.

A hitelintézetek mérlegfőösszege 3,7 százalékkal nőtt a második fél évben, így június végén elérte a 38 409 milliárd forintot. A hitelállomány értéke 5,5 százalékkal növekedett, 19 374 milliárd forintot tett ki az év közepén. A vállalatok hitelállománya 6,2 százalékkal, a háztartásoké 3,4 százalékkal nőtt.

Csökkent a hazai bankok nyeresége az első félévben Forrás: MTI/Oláh Tibor

A nemteljesítő hitelek aránya 5,7 százalékról 5,1 százalékra apadt a második negyedévben a hitelállomány 5,2 százalékos növekedése és a nemteljesítő hitelállomány 4,8 százalékos csökkenésének eredőjeként. A nemteljesítő hitelek aránya a háztartásoknál 9,2 százalékról 8,4 százalékra javult, a nem pénzügyi vállalati szektorban 6,2 százalék maradt.

Az átlagos teljes tőkemegfelelési mutató a második negyedévben 22,2 százalékról 21,3 százalékosra mérséklődött – tette hozzá a jelentés.