Varga Mihály: Fenntartható a gazdaság növekedése

VARGA Mihály
Budapest, 2018. június 13. Varga Mihály pénzügyminiszter beszél, mielőtt átadja a 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Varga Mihály szerint az ipari termelés, a fogyasztás, a foglalkoztatás és a beruházások várható bővülése hosszabb távon is fenntarthatóvá teszi a magyar gazdaság erősödését.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt második becslése szerint az előzetesen közölt 4,6 százalékosnál 0,2 százalékponttal jobban,

4,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az előző év azonos időszakához mérve.

Varga Mihály szerint a növekedés fenntarthatóságát az is támogatja, hogy nem párosul eladósodással.
Kiemelte, hogy az első félév 10 százalékos reálkereset-növekedése a szolgáltatások széles körét támogatja a turizmustól kezdve a kultúráig. A második becslésben közölt adatokkal a magyar GDP-bővülés az első félévben elérte a 4,6 százalékot, így jelentősen meghaladja a 2,2 százalékos uniós átlagot – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A növekedéshez – súlyánál fogva – legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások 4,3 százalékos növekedése járult hozzá a második negyedévben.

A legjelentősebb, 7,7 százalékos növekedést a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás érte el. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes teljesítménye 6,7 százalékkal bővült. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 5,2, a szállítás-raktározásé 3,8 százalékkal emelkedett.

A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt, amit nagyrészt a pénzügyi közvetítési szolgáltatások közvetetten mért díjának javulása okozott, emellett a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások hitel- és betétállománya is egyaránt emelkedett. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke egy év zsugorodás után gyakorlatilag stagnált, alig 0,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A feldolgozóiparban hozzáadott értéke 4,0, az építőipar teljesítménye 23,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A mezőgazdaság öt negyedévi csökkenés után először járult hozzá az idei második negyedévben a gazdasági növekedéshez, 3,2 százalékkal nőtt a termelésben hozzáadott érték.