Az Apple egyik első számítógépe 226 millió forintért kelhet el

Apple Computer 1
Picture taken on May 12, 2017 shows an Apple Computer 1 dated 1976 presented in an auction house in Cologne, western Germany. The computer was sold on May 20, 2017 for 110000 euros in Cologne. / AFP PHOTO / dpa / Marius Becker / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Az Apple-1-et Steve Jobs és Steve Wozniak tervezte, a most árverezésre kerülő számítógép pedig egyike az Apple által legyártott első kétszáz komputernek. Ugyan az Apple-1 mostanra már őskövületnek számít, de továbbra is modern kor egyik nagy technológiai vívmánya.
Vágólapra másolva!

Az Apple-1 volt a kaliforniai vállalat első olyan terméke, amely valójában megváltoztatta a világot és a számítástechnikát. Az Apple egyik nagy úttörője pedig most bárki számára megvásárolható, ha van rá fölösleges 800 ezer dollárja, azaz nagyjából 226 millió forintja.

A bostoni RR Auction aukciósházban árverezik el az Apple első kétszáz Apple-1-es számítógépének egyikét. A valódi dinoszaurusznak számító eszköz ugyan nem lenne képes megbirkózni a modern kor akadályaival, azonban hihetetlen értékesnek számít, ráadásul teljesen működésképes, továbbra is be lehet kapcsolni.

Az Apple-1 Forrás: AFP/Marius Becker

Az eredeti Apple-1-es számítógép 666,66 dollárba került, azóta viszont jócskán felment az ára.

Steve Wozniak, az Apple társalapítója szerint a 666-os szám csupán a véletlen műve. A kezdetekben Jobs és Wozniak 250 dollárért rakták össze a gépeket, majd ezeket 500 dollárért adták tovább a kereskedőknek, akik általában egyharmaddal növelték az értékesítési árat és így jött ki a 666,66. Wozniak hozzátette, hogy matematikusként szerette az ismétlődő számokat, ezért nem kerekítették fel az árat, hanem így hagyták.

Az Apple-1 első hirdetése Forrás: Reddit

Az RR Auction által kínált Apple-1-hez az eredeti billentyűzet is jár, valamint biztosítottak arról is minden érdeklődöt, hogy a számítógépet nem módosították. Az Apple-1 olyan termékeknek ágyazott meg, mint a Macintosh, a PoweBoow, az iMac, az iPod, a MacBook és az iPhone. A vállalat mai értéke ezermilliárd dollár, de minden 1976-ban kezdődött, amikor Jobs és Wozniak bemutatta az Apple-1-et.