Menczer: Magyarország a hetedik legkedveltebb befektetési célpont

SZIJJÁRTÓ Péter; MENCZER Tamás
Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár szerint titkos dokumentum bizonyítja, hogy Brüsszel a világ legveszélyesebb migrációs csomagját akarja kötelezővé tenni.
Vágólapra másolva!
Magyarország világszerte a hetedik legkedveltebb befektetési célpont az IBM Global Location Trends legújabb, 2017-es adatokat tartalmazó jelentése szerint – mondta Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár sajtótájékoztatón, Budapesten, kedden.
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás elmondta, hogy a magas hozzáadott értékű külföldi befektetések rangsorában Magyarország szintén az élvonalban, a 16. helyen áll.

Az országot a gazdasági környezet teszi vonzóvá a befektetők számára,

itt található Európán belül az egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó, a legalacsonyabb társasági adó, és a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken.

Az államtitkár szerint 2010-ben, amikor a munkanélküliség 12,5 százalékon állt, nyilvánvaló volt, hogy az új kormány egyik legfontosabb feladata a munkahelyteremtés. A kormány felfogása szerint, ha „munka van, minden van”, a munka adja a kiszámíthatóságot és az önbecsülést.

Mára a munkanélküliség 3,5 százalékra csökkent, aki akar, az ma tud dolgozni Magyarországon.

A kormány támogatási-ösztönzési politikája is változott, ma már olyan beruházók is kaphatnak támogatást, akik a munkahelyek megőrzése mellett technológiai fejlesztést, modernizációt hajtanak végre – mutatott rá Menczer Tamás.

A Befektetési Ügynökség az idei évben is eredményes munkát végez, ezt a legjobban a nyáron bejelentett BMW-beruházás mutatja – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a BMW-beruházás ezer új munkahelyet teremt közvetlenül, a beszállítókon keresztül pedig ennél sokkal többet.

Az államtitkár szerint a BMW a legmodernebb autóipari technológiákat telepíti hazánkba, hiszen a cég a hagyományos meghajtású autók mellett elektromos autók gyártását is végzi majd Debrecenben.

Menczer Tamás Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke elmondta, tavaly az IBM felmérése szerint 121 külföldi befektető által végrehajtott beruházás valósult meg Magyarországon összesen 17 500 munkahelyet teremtve, ami az évente készülő felmérés 2002-es indulása óta a legmagasabb érték. Az európai fővárosok rangsorában Budapest a hatodik lett 2017-ben a külföldi működőtőke által teremtett 5500 új munkahellyel. A visegrádi országok között ebben a rangsorban Budapest az első helyen van.

Ami a 2018-as évet illeti, az első félévben 46 sikeres, összesen több mint 2 milliárd euró értékű befektetési tárgyalást folytatott le az ügynökség – tájékoztatott Ésik Róbert utalva arra, hogy a HIPA történetében ez eddig a legmagasabb egy félévre jutó összeg. Januártól júniusig összesen hétezer új munkahelyről hoztak döntést a HIPA-val tárgyaló külföldi befektetők.

Ésik Róbert arra is kitért, hogy az ügynökség listájának élén hagyományosan az Amerikai Egyesült Államok, Németország és Japán található, ugyanakkor az első félévben a tőke nagyságát nézve Dél-Korea szerepel az első helyen.