A befektetők rettegnek a kínai bankoktól

PBOC People's Bank of China Kína jegybank
--FILE--View of the Taiyuan branch of the People's Bank of China (PBOC), China's central bank, in Taiyuan city, north China's Shanxi province, 27 August 2014. The secret of any reform of China's criticised financial regulatory system will involve more than simply merging the mainland's different regulatory authorities, says a former central bank official. Wu Xiaoling, a former vice-governor of the People’s Bank of China (PBOC), said in Beijing on Thursday (19 November 2015) that a new regulatory regime should ensure the central bank had control over the financial sector. Her comments came during heated discussions about how to overhaul the mainland's financial regulation, which was criticised over its clumsy response following this summer's stock market crash. "It is unlikely to scrap the current system and start all over again," Wu, vice director of the Financial and Economic Committee of the National People's Congress, told the annual Caijing conference. The widely used term "one bank, three commissions" - the current financial regulatory regime - refers to the the PBOC, the central bank, the China Banking Regulatory Commission, China Securities Regulatory Commission and China Insurance Regulatory Commission. Wu said the central bank, as the lender of last resort, should be at the centre of the new financial regulatory regime, which would enable it to collect comprehensive market information.
Vágólapra másolva!
Bár a legutóbbi gyorsjelentések arra utalnak, hogy a kínai bankok egyre jobban teljesítenek, a befektetők jelentős része azonban még mindig attól fél, hogy a dolgok rosszabbra fordulhatnak a világ második legnagyobb gazdaságának pénzintézeteinél.
Vágólapra másolva!

A befektetői aggodalmak részben abból erednek, hogy a kínai jegybank (People's Bank of China) számos élénkítő lépést tett annak érdekében, hogy felpörgesse a gazdaságot, ahogy a növekedés lassult, az Egyesült Államokkal folytatott vámháború pedig kezdett élesedni. A laza monetáris politika elvben támogatná a befektetéseket, azonban

a piaci szereplők jelentős része attól fél, hogy Peking nem veszi elég komolyan a riasztó mértékű adósságállományt.

Ez pedig a bankszektorra is rányomhatja a bélyegét.

A nemzetközi befektetők félnek a kínai bankok hiteleitől Forrás: Jason Li/EyePress

Nem meglepő tehát, hogy a négy legnagyobb kínai bank részvényei, egy kivételével, a múlt héten gyengültek a hongkongi tőzsdén. Az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) 0,87 százalékot, a China Construction Bank (CCB) 0,58 százalékot, míg a Bank of China (BOC) 0,28 százalékot esett.

Az egyetlen kivételt az Agricultural Bank of China (ABC) jelentette, melynek papírja 2,15 százalékot emelkedett az erős profitok hatására

– írja a CNBC.

A bankok Sanghajban jegyzett részvényei azonban ennél jobban teljesítettek. A CCB 1,28 százalékot, az ABC és a BOC egyaránt nagyjából 0,6 százalékot erősödött, azonban az ICBC papírja 0,91 százalékos mínuszban fejezte be a múlt hetet.

Profitok és félelmek

A vegyes teljesítmény az után következett be, hogy a négy kínai nagybank egyaránt izmos profitnövekedésekről számolt be az idei első félévre vonatkozóan. Ráadásul a hitelezési aktivitás nyereségességét mérő nettó kamatmarzsok is erősödtek a tavalyi évben mért szintekhez képest. Ami pedig talán ennél is fontosabb, hogy a rossz hitelek mértéke mind a négy banknál alacsonyabb volt, mint az országos összesített, 1,86 százalékos arány.

Éppen ezért úgy tűnik, a piacok aggodalmai elsősorban az eszközök minőségi kilátásaira vonatkoznak – mondta Chen Shujin, a Huatai Securities elemzője a múlt héten.

A legutóbbi pénzügyi adatok ugyanis némi romlást mutattak a hitelállományban, ráadásul a potenciális rossz hitelek mértéke is emelkedett.

Egy hitelt általában akkor neveznek nem teljesítőnek, ha az adós 90 napos elmaradásban van, illetve ha realitása van, hogy a jövőben nem lesz képes törleszteni a hitelét.

A kínai jegybank élénkítései dönhetnek a jövőről Forrás: Imaginechina/Wang zichuang - Imaginechina/Wang Zichuang

A négy kínai óriásbank teljesítménye azért is fontos, mert sokan szorosan összekötik azt a kínai gazdaság általános egészségi állapotával.

A négy pénzintézet tartja ugyanis a teljes kínai bankszektor eszközállományainak mintegy 30 százalékát, amivel ezek a cégek világelsők.

Nem mellékesen részvénypiaci szempontból is jelentős súlyuk van, mivel igen komoly szerepet játszanak a hongongi Hang Seng, valamint a sanghaji SSE Composite Index teljesítményében. Ezen vállalatok teljesítményei tehát az egész kínai részvénypiac irányát befolyásolhatják.

Keresztúton

Most azonban úgy tűnik, a bankok keresztúthoz érkeztek, különösen a részvénypiacokon – mondja Frank Tsui, a Value Partners menedzsere. A pénzintézetek papírjainak teljesítménye ugyanis ma igen nagy részben a kínai jegybank politikáján múlik – hangsúlyozta az elemző. Amennyiben a központi bank úgy dönt, jelentős mértékben kívánja ösztönözni a gazdaságot, és likvid tőkét pumpál a pénzügyi rendszerbe, az leviheti a kamatszinteket.

Ezzel viszont az lehet a probléma, hogy hitelfelvételre ösztönözné a gazdasági szereplőket, vagyis akadályozná az igencsak aktuális adósságleépítést.

A kockázatok tehát igen súlyosak, azonban vannak olyan befektetők és menedzserek, akik úgy látják, a kínai bankpapírok jelenlegi helyzete inkább vételi lehetőséget jelent. Az optimista hangok elsősorban arra alapoznak, hogy a kínai kormány továbbra is deklarált célnak tekinti az adósság kordában tartását és leépítését, ami – ha így is marad – kifejezetten jó hír lehet a részvénybefektetőknek. Mindeközben pedig a cégek eredményei igen erősek, a kockázatokat pedig egyre inkább beárazták a piacok – ami szintén a beszállást támogatja.