Megrohamozta a rendőrség a BMW székházát

BMW, BMW-gyár
Workers assembly BMW X3 at PT Gaya Motor manufacture in Jakarta, Indonesia on July 18, 2018. BMW X3 is a sports activity vehicle assembly by PT Gaya Motor in Indonesia since 2012 and ready to sell on August 2018 for IDR 1.009.000.000. (Photo by Dasril Roszandi Raharjo/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Tegnap szokatlan események játszódtak le a BMW dél-koreai székházában, mert az épületet valósággal ellepték a rendőrök egy rajtaütés során. A harminc nyomozóból álló csoport arra keresett bizonyítékokat, hogy a BMW tudott a felrobbanó motorokról, azonban az információkat eltitkolták a nyilvánosság előtt. Mindeközben mintegy 1200 dél-koreai autótulajdonos csatlakozott a BMW elleni gyűjtőperhez.
Vágólapra másolva!

Dél-Koreában közel negyven BMW márkajelzésű autó gyulladt ki az idei évben. A vállalat a meghibásodások miatt elrendelte 106 ezer autó visszahívását,

a kormány pedig további 20 ezer BMW autót kitiltott az utakról a meghibásodás kockázata miatt.

A szöuli rendőrség házkutatást is tartott a BMW székházában. A nyomozók azt akarták kideríteni, hogy az autógyártó megpróbálta-e eltussolni a meghibásodásokat.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Dasril Roszandi/NurPhoto/Dasril Roszandi

A BMW szerint a felrobbanó motorokat a kipufogógáz nitrogén-oxid-tartalmának a csökkentését végző kipufogógáz-visszavezető (exhaust gas recirculation, EGR) berendezés meghibásodása okozhatta. A visszahívott kocsiknál a gyártó kicseréli a problémás alkatrészeket. A 42 érintett modell között olyan népszerűek is vannak, mint a 2011 és 2016 között gyártott 520d és a 320d.

Eközben gyűjtőper is indul a BMW ellen.

Az 1226 alperes a héten nyújt be keresetet a szöuli központi kerületi bíróságon. Az alperesek egyenként 15 millió von (11,5 ezer euró) kártérítést igényelnek a visszahívási akció miatt elszenvedett anyagi veszteségek és „lelki megterhelés” kompenzálására.