Megnyílt az első rovarétterem Londonban - videó

lisztkukac
A lisztkukacok menthetnek meg minket attól, hogy megfulladjunk a műanyagban
Vágólapra másolva!
Az iskolai projektként indult Horizon Insects londoni rovargazdaság ma már több ezer étkezési kukacot és tücsköt tenyészt – jelenleg 50 kilogramm rovart állít elő nyolchetente.
Vágólapra másolva!

Laurence Mohan, a Duke of Edinburgh's Award ifjúsági projekt keretében indította el rovargazdaságát, azonban az ötletből igazi családi vállalkozás lett.

Illusztráció Forrás: Flickr / matt northam

A farmon fenntartható módon tenyésztik a rovarokat, és helyi üzletek fel nem használt növényi hulladékával etetik őket.

A Horizon Insects a lisztkukacok tenyésztésében látja a jövőt, mivel nem igényelnek sok ráfordítást, ráadásul sokkal kevesebb helyre van szükségük, mint egy szarvasmarhának

– szám szerint majdnem 90 százalékkal kisebb helyen is lehet őket tenyészteni. Ugyanakkor sokkal kevesebb széndioxidot termelnek, nem igényelnek vizet, és etetni is csak egyszer kell őket naponta.

Emellett Mohan vállalkozásában királyférgeket és tücsköket is tenyésztenek, habár ez a két faj több helyet foglal el.

A rovarok rendkívül sokoldalúan elkészíthetőek, magas fehérje és omage-3 zsírsav tartalommal rendelkeznek, egyszerűen helyettesíthetik a húst, vagy akár a lisztet is.

A farm alapítója szerint a lisztkukacok kissé diós ízűek, a királyférgek ízvilága pedig a mandulás csirkére hasonlít. A tulajdonos úgy véli, hogy a rovarok és tücskök menthetik meg élelmezési szempontból a világot.