Meg fog döbbenni, ha megtudja, milyen konferenciát rendez Észak-Korea

bitcoin, bitcoin gyűjtést, bányászat, mining
Vágólapra másolva!
Nemzetközi technológiai konferenciát rendez októberben Észak-Korea, ahová a blockchain-technológiákkal és a kriptovalutákkal foglalkozó szakértőket várnak, hogy ott az ország üzleti életének meghatározó szereplőivel találkozzanak – írja az Asia Times a Radio Free Asia értesülései alapján.
Vágólapra másolva!

Ha megvalósul, az október elejére, Phenjanba tervezett rendezvény, akkor az lesz első nyilvános nemzetközi blockchain- és bitcoin-eseménye az országnak. Ennek ellenére Észak-Korea neve már korábban is gyakran felbukkant a technológiával összefüggésben az egyes híradásokban.

Bitcoin-konferenciát rendezne a latorállam Forrás: Shutterstock

Tolvajokból vendéglátók

Ha lenne valamiféle objektív rangsora annak, melyik ország milyen érintettséggel rendelkezik a blockchain-technológiákkal és a kriptovalutákkal összefüggésben, Észak-Korea vélhetően igen előkelő helyen állna azon.

A szankcióktól sújtott, világtól elzárt ország ugyanis egyúttal kiváló számítógépes hekkereket nevelt ki, akik

az elmúlt években rengeteg kárt okoztak a nemzetközi gazdaságnak, vállalatoknak, bankoknak, hagyományos illetve kriptovaluta-tőzsdéknek egyaránt.

A GlobalPost Investigations szerint, az észak-koreai modern számítógépes bűnözés a Reconnaissance General Bureau nevű állami ügynökséghez köthető, amely hírszerzési tevékenységet és fedett műveleteket egyaránt végrehajt a rezsim érdekében.

Az észak-koreai hekkerek bűnlajtstroma pedig - a vizsgálatok és az elemzések szerint - igen impozáns:

  • Több mint 30 országban támadtak meg más rendszereket.
  • Mintegy 100 bank és kriptovaluta-tőzsde rendszerébe hatoltak be.
  • Nagyjából 650 millió dollárra (kb. 175 milliárd forint) tehető a világ különböző pontjairól általuk összehekkerkedett kriptopénz értéke.
  • A legnagyobb értékű támadást 2016-ban követték el, amikor Banglades központi bankjának számlájáról mintegy 1 milliárd dollárt akartak átvarázsolni egy másik, a hatóságok által már nem elérhető számlára - az akciót végrehajtás közben lefülelték, így az okozott kár „csak” 81 millió dollár volt.
  • Washington szerint a világon 2017-ben végigsöprő WannaCry zsarolóvírus mögött is ott állt Phenjan, amely 150 országban 300 ezer eszközt megfertőzve, dollármilliárdos kárt okozott.

Az Egyesült Államok egyik nemzetbiztonsági szakértője jelezte:

az így szerzett pénzeket Phenjan arra használta, hogy abból rakétakísérleti és nukleáris programjait finanszírozza a múltban.

Az elemzők azt is állítják, a Phenjani Tudomány- és Technológiai Egyetem rendszeresen küld felkéréseket neves külföldi szakértőknek, hogy azok blockchain-kurzusokat tartsanak az intézmény diákjainak.

Erős a gyanúja annak, hogy a hekkerek szerezte pénzből Phenjan rakéta- és atomprogramját finanszírozta Forrás: AFP/Str

Nem a pénz motiválja őket

Van olyan oktató, aki el is fogadta a felkérést. Federico Tenga, egy elismert olaszországi bitcon-szakértő 2017-ben több kurzust tartott az egyetem diákjainak.

Tenga elmondta, azt tapasztalta, az észak-koreai diákokat nem elsősorban a technológiával való pénzteremtés foglalkoztatta, hanem az, hogy minél jobban megértsék a bitcoin-bányászat folyamatát, és azt, hogy

ezek a megoldások hogyan integrálódnak a nyugati típusú pénzügyi rendszerbe.

Az oktató szerint a diákokat olyan témák is foglalkoztatták - például külföldi pénzügyi szolgáltatások igénybe vétele -, amelyek különösen érzékenynek számítanak a latorállamban. Tenga elmondta, látta a diákokon, hogy tisztában vannak azzal, mely ismeretanyag alkalmazásával kerülhetik meg a szigorú állami kontrollt az országban, de azt is érzékelte, nem ez vezérli őket.

Tömeges táncparádé Phenjanban: az egyetemistákat nem feltétlenül a pénzszerzés motiválja a bitcoin technológiák megismerésében Forrás: AFP/Ed Jones

A vendégoktató szerint mindez nagy kontraszt a világ többi részéhez képest, mivel ezeket a technológiákat máshol sokan egyéni döntés alapján azért használják, mert

megingott a bizalmuk az állami és pénzügyi rendszerekben.

A szakember ugyanakkor azt is hozzátette, a leginkább az lepte meg, ezeknek a diákoknak különösen jó minőségű internetes kapcsolatot biztosítottak, amit többségük arra használt, hogy Barcelona és Real Madrid mérkőzéseket kövessen számítógépén.

Egy ázsiai lap úgy tudja, Észak-Korea első nemzetközi bitcoin-konferenciája kétnapos lesz, és október 1-én és 2-án tartják. Egy névtelenségbe burkolódzó kommentátor azt is hozzátette, a rendezvény egyik célja az, hogy odacsábítsák a technológia meghatározó vállalatait illetve szakértőit, és hogy azok a következő napon, október 3-án, az észak-koreai üzleti elittel is összeismerkedjenek.