Majdnem félmillió dollárért kelt el Dumbo az aukción

Dumbo kisautó, Disneyland
WASHINGTON - JUNE 6: A flatbed truck carrying "Dumbo The Flying Elephant" and a tea cup from "Mad Hatter's Tea Party" gets a police escort near the capitol June 6, 2005 in Washington, DC. The two original pieces from Disneyland's opening year in 1955 have been donated to the Smithsonian Museum of American History. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Múlt hétvégén Los Angelesben tartották a Disneyland szórakoztatópark járműveinek és kellékeinek aukcióját. Az érdeklődők összesen 8,3 millió dollárért licitáltak a Disney-tárgyakra, például az egyik repülő autóra önmagában 483 ezer dollárt ajánlott egy vásárló, csak azért, mert olyan formájú volt, mint Dumbo, a repülő kiselefánt. 
Vágólapra másolva!

Háromszoros áron, 483 ezer dollárért (133,5 millió forint) kelt el a Dumbo alakú kisautó, eközben David Copperfield illuzionista egy óriási neon D betűt vásárolt meg a Disneyland Hotelről 86 ezer dollárért (23,7 millió).

Illusztráció Forrás: Getty Images/Mark Wilson

A 900 tételből álló kollekció kétnapos aukcióját a Van Eaton galéria vezényelte le, a tárgyakat még augusztusban egy kiállítás keretében mutatták be a leendő licitálóknak.

Több tízezren látogatták meg az aukciót megelőző kiállítást, sőt, még egy esküvő helyszínéül is szolgált.

Richard Kraft 25 évvel ezelőtt kezdte el gyűjteni a hollywoodi relikviákat, és a hétvégi aukció után boldog tulajdonosa lett a Dumbo-járműnek, Josénak, a beszélő papagájszobornak, valamint egy disneylandi szemeteskukának is.

– nyilatkozta Kraft a Reutersnek.

Illusztráció Forrás: AFP/XINHUA/Xinhua News Agency/Lui Siu Wai

Az aukció legdrágább darabja egy, az 1950-es években készült Skyway gondola volt, amit 621 ezer dollárért (171,7 millió forint) vásárolták meg – tájékoztatott a galéria.