Cáfolják az Aramco részvénykibocsátásának lefújását

Kuvait olajkút
A general view taken on April 16, 2016 shows the Shuaiba oil refinery south of Kuwait City. Kuwaiti oil workers plan to go on strike on April 17, 2016 in protest to what they call the government's plan to cut their annual benefits and bonuses. / AFP PHOTO / YASSER AL-ZAYYAT
Vágólapra másolva!
A szaúdi energiaügyi miniszter cáfolta azokat az értesüléseket, hogy lefújták a Saudi Aramco szaúdi állami olajtársaság részvénykibocsátását.
Vágólapra másolva!

A miniszter közleményében azt írta, hogy "a rijádi kormány továbbra is kitart terve mellett, hogy a megfelelő időbe piacra dobja az olajcég részvényeinek egy részét".

Illusztráció Forrás: AFP/Yasser Al-Zayyat

A Reuters korábban arról jelentett négy vezető ágazati forrásra hivatkozva, hogy Szaúd-Arábia letett az Aramco részvényeinek tőzsdei kibocsátásáról.

A Saudi Aramco 2016 januárjában közölte, hogy összesen 49 százalékos részesedését dobja piacra tíz év alatt. Első lépésben legfeljebb 5 százaléknyi tulajdonhányad eladása valószínű 100 milliárd dollár értékben.

Legutóbbi információk arról szóltak, hogy a szaúdi kormány a rijádi tőzsde mellett egy, vagy több külföldi tőzsdén helyezi el az olajtársaság papírjait.

Külföldi helyszínként a New York-i értéktőzsdéről hallani a legtöbbet, de állítólag még mindig versenyben van például Torontó és London.

Az Aramco részbeni privatizálásával tervezik finanszírozni Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös Vízió 2030 néven ismertté vált tervét, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő.