Így menekülhet meg az olajpiac

2018.08.20. 14:00

Ha tartós marad az amerikai palaolaj-kitermelés növekedése, az ellensúlyozhatja a globális olajpiaci nehézségeket a következő hónapokban. Az USA ezzel egy időre stabilizálhatja a kitermelési gondokkal küszködő iparágat.

Az olajpiaci hangulatot manapság a keresleti oldal fejleményei határozzák meg, ahogy a befektetők aggódnak a kereskedelmi háború eszkalálódása, a török válság továbbterjedése vagy az amerikai dollár erősödése miatt.

Mindeközben viszont sokkal kevesebb hangsúlyt kap a kínálati oldal, ahol szintén igen érdekes változások mennek végbe. Főleg, hogy a kitartóan erős amerikai palaolaj-kitermelés a következő hónapokban komoly segítséget nyújthat a piacnak – írja a CNBC. Noha bőven vannak kockázatok az amerikai palaolaj szektorban, az iparág már jó ideje erősen támogatja a globális energiapiacot. Ráadásul ez a lendület a következő hónapokban is kitarthat – mondta Stephen Brennock, a PVM Oil Associates olajpiaci elemzője.

A nagy hullámvasút

Az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) múlt héten kiadott jelentéséből kiderült, hogy az USA nyersolajkészletei napi majdnem 4 millió hordóval bővültek az augusztus 10-ig tartó hét során – ezzel a teljes készletállomány elérte a 410,8 millió hordót.

Az amerikai palaolaj támogathatja meg a globális kínálatotForrás: DreamsTime

Miközben a világgazdasági kilátások nem túl fényesek, az API jelentése elég volt ahhoz, hogy nyomást helyezzen az olajárra. A jelentés következtében a Brent és a WTI típusú olaj egyaránt gyengüléseket mutattak. Ráadásul a pesszimisták nem veszik kellően figyelembe, hogy

az amerikai palaszektor ma jobb pénzügyi helyzetben van, mint bármikor korábban. Vagyis az iparág előtt egyenes az út fölfelé – tette hozzá Brennock.

Az olajár egyébként közel 120 dolláros szintről kezdett összeomlani 2014 júniusában a gyenge kereslet, az erős amerikai dollár, valamint az amerikai palaolaj-kitermelés miatt. Ezt követően az OPEC először vonakodott közbelépni, majd a szervezet megállapodott a kitermelés csökkentésében, hogy stabilizálja az árfolyamot.

Kínálati zavarok

A jelenlegi környezet alapvetően azoknak kedvez, akik az olajár emelkedésére számítanak. A számos helyen fellépő kínálati zavarok ugyanis ma fontosabbak a befektetők szemében, mint az árcsökkenést támogató ellenoldali tényezők, például az OPEC és szövetségesei által megemelt kitermelés.

Komoly hiány lenne az amerikai olaj nélkülForrás: AFP/Tobias Schwarz

Középtávon a kulcskérdés az, hogy mennyi ideig lesz képes a gyors ütemben fejlődő amerikai kitermelés ellensúlyozni a világ más tájairól érkező kínálati zavarokat – hangsúlyozta Harry Colvin, a Longview Economist igazgatója és vezető közgazdásza. A szakértő szerint ugyanis az amerikai kitermelés nélkül a világ kínálati hiánya nagyjából napi 5,3 millió hordóra emelkedne a következő öt hónap során.

Mindazonáltal Colvin úgy látja, komoly stabilitást jelent, hogy az amerikai olajkínálat se politikai tényezőktől nem függ, se az idősödő olajmezők nem befolyásolják negatívan – szemben a világ más nagy kitermelőivel, ahol mindkét tényező súlyos problémát jelent. Következésképpen a szakember szerint az amerikai kitermelés a következő hónapokban teljesen reálisan képes lehet kitölteni a kínálati rést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK