Félrevezetőnek tartják az Amazon egyik fontos szolgáltatását

Amazon Buys Whole Foods For Over 13 Billion GettyImageRank2 Business Finance and Industry
SEATTLE, WA - JUNE 16: A woman walks past the Amazon Go grocery store at the Amazon corporate headquarters on June 16, 2017 in Seattle, Washington. Amazon announced that it will buy Whole Foods Market, Inc. for over $13 billion. David Ryder/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság reklámszabályozó szervezte 280 panaszt kapott, főleg az Amazon Prime, vagyis a kiemelt ügyfelektől, hogy nem kapták meg csomagjaikat egy napon belül. A cég állítja, hogy a rendelések túlnyomó többséges időben érkezett meg.
Vágólapra másolva!

A reklámszabályozó szervezet szerint az Amazonnak világosan jeleznie kell, hogy a termék nem érkezhet meg egy napon belül.

Illusztráció Forrás: AFP/2017 Getty Images/David Ryder

A cég szerint a tavalyi extrém időjárás is befolyásolta a nem időben történt kiszállításokat.

Az Amazon Prime, vagyis a cég kiemelt szolgáltatása havidíjas, és az előfizetőknek lehetővé teszi az egy napos rendelést, és ezeknek a szállítmányok már másnap meg kell érkezniük a megrendelőhöz. A Prime szolgáltatás havi díja 7,99 font (2.900 forint), míg egy évre 79 font (28 ezer forint).

Ugyanakkor a cég honlapján már komolyabb magyarázatot kapott az egynapos szállítás, vagyis a feladás utáni első munkanap, és a megrendelés ideje is befolyásolta, hogy mikor is szállították ki a csomagot.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A Hirdetési Szabványügyi Hatóság (ASA) azonban úgy véli,

az ügyfelek nem valószínű, hogy megtalálják ezt az információt, mielőtt előfizetnek a Prime szolgáltatásra.

A hatóság így arra a következtetésre jutott, hogy az egynapos szállítás félrevezető.

Az Amazon szóvivője elmondta, hogy a Prime előfizetés fantasztikus előnyökkel jár, mivel milliónyi terméknél elérhető az egynapos szállítás, felár nélkül. Valamint a várható szállítási időpont megjelenik a vásárlás lezárása előtt, a cég pedig mindent megtesz, hogy ennek eleget is tegyen.

– nyilatkozta Gillian Guy ügyvezető igazgató.

A Citizens Advice állampolgári tanácsokat gyűjtő portál szerint az online kiskereskedőknek könnyebb hozzáférést kell biztosítani a kártérítéshez, amennyiben nem lehet időben leszállítani a rendelést.