Olaj helyett sci-fi technológia

Szaúd-Arábia, Riyadh
Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád éjszakai megvilágításban.
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb olajexportőre igyekszik bebiztosítani a jövőjét, és már egy ideje törekszik arra, hogy leépítse a gazdasági növekedés nyersanyagfüggőségét. Szaúd-Arábia ezért az olaj helyett inkább a jövő technológiái felé fordítja a fejét.
Vágólapra másolva!

A szaúdi királyság a vagyonalapján keresztül számos komoly technológiai vállalatban szerzett már érdekeltséget – és ez csupán a kezdet. A szaúdiak 2 milliárd dollárral szálltak be a Teslába, de 3,5 milliárddal ott van az Uberben is, valamint 45 milliárddal kötelezték el magukat a SoftBank Group 100 milliárdos technológiai alapjával kapcsolatban. Az már csak hab a tortán, hogy 1 milliárd dollárt terveznek befektetni a Virgin Group űrvállalataiba is – írja a Bloomberg.

Mindeközben tervben van Neom, egy 500 milliárd dolláros futurisztikus város létrehozása,

amelynek a szaúdi tervek szerint több robot „lakosa" lenne, mint élő ember.

Neom tervét tavaly októberben jelentette be Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg, és a tervek szerint a várost a mesterséges intelligencia, illetve a mindenhez kapcsolódó internet uralná.

A projekt ezzel együtt magában foglalna egy hidat a Vörös-tengeren, összekötve a várost Egyiptommal, és így Afrika többi részével is. Bár a kritikusok rámutattak, hogy a Szaúd-Arábia korábban is próbálkozott ipari városok megépítésével a sivatagban, azonban ezek mérsékelt sikerekkel jártak.

Alapvető átalakulás

A terv egyébként a Saudi Vision 2030 nevű nagyszabású projekt része, amelyet 2016 tavaszán jelentettek be, és azt a célt szolgálja, hogy leépítse a szaúdi gazdaság olajfüggőségét, illetve a diverzifikáció nevében megerősítsen olyan ágazatokat, mint az egészségügy, az oktatás, az infrastruktúra vagy a turizmus.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

Ezzel párhuzamosan a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) úgy számol, hogy

az olajkereslet 2040-ig napi 103,5 millió hordóra erősödik majd, ami több mint 10 százalékos növekedést jelentene.

Ráadásul továbbra is kérdéses, hogy az emissziós standardok vagy az elektromos autók terjedése milyen mértékben tudja majd lenyomni a globális olajkeresletet. A nyersolaj nagyjából 60 százalékát a közlekedésben és a szállítmányozásban használják föl, és éppen ezeken a területeken érezhetők a legnagyobb technológiai változások.

A Saudi Vision 2030 program egyik legfontosabb eleme a szuverén vagyonalap (Public Investment Fund, PIF) működtetése. A cél itt az, hogy a királyság tőzsdére vigye a világ legnagyobb olajcégeként számon tartott Saudi Aramco egy részét. Ezzel a Public Investment Fund a világ leghatalmasabb szuverén alapja lehetne (a tervek szerint legalábbis), összesen több mint 2 ezer milliárd dolláros kezelt vagyonnal.

Olaj helyett világűr

A tervek sci-fi vonalát erősíti az említett üzlet a Virgin Grouppal. Ennek keretében a PIF olyan cégekbe fektet, mint a Virgin Galactic, a The Spaceship, valamint a Virgin Orbit.

Ezen kívül fennáll a lehetősége egy további 480 milliós befektetésnek a csoport űrszolgáltatásaiba is

– közölték a felek októberben.

Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Amellett, hogy Szaúd-Arábia egyre erőteljesebben kíván jelen lenni az űrutazásban és a műholdakban, részt kíván venni abban a projektben is, amelyet a Virgin nemes egyszerűséggel csupán

nevez.

Amikor az üzletet bejelentették, a koronaherceg közölte, ezzel nem csupán a szaúdi gazdaság előnyösebb diverzifikációját kívánják elősegíteni a tudásalapú gazdaságon keresztül, de jelen kívánnak lenni olyan szektorokban és technológiákban, amelyek globális viszonylatban is fejlődést eredményeznek.