Még mindig húz az építőipar

építkezés építőmunkások munkások clipboard blueprint builders hardhats people person manual workers teamwork colleagues professionals appointment young meeting happy city town urban latin hispanic outdoors contractors team real estate development modern c
38662963 - business, building, teamwork and people concept - group of smiling builders in hardhats with clipboard and blueprint outdoors
Vágólapra másolva!
A második negyedévben is jól teljesített az építőipar, összesen 1182 új cég jött létre a szektorban, amely ugyan 6 százalékkal elmarad az első negyedéves értéktől, de 12 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál. A magas cégalapítási szám annak fényében különösen kiemelkedő, hogy a 2012-2016 közötti időszakban csak 6-700 új építőipari cég jött létre negyedévenként.
Vágólapra másolva!

Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója szerint, a magas cégalapítási érték mellett csupán 998 cégtörlés történt az ágazatban, aminek következtében a cégek száma dinamikusan növekszik, és ezzel az építőipar erősen kiemelkedik a többi ágazat közül. A cégtörlések száma abból a szempontból is érdekes, hogy gyakorlatilag 1 éve teljesen konstansnak tekinthető.

Ez igen meglepő egy olyan turbulens és érzékeny ágazatban, mint az építőipar.

Ez viszont még nem jelenti azt, hogy egészséges az ágazat, a cégtörlési arány és a cégfluktuáció igen magas a vállalatok számához viszonyítva. Csak 2018 második negyedévében az építőipari cégek 5 százaléka ellen indult végrehajtás, 192 esetben indult felszámolási eljárás az ágazat szereplői ellen. A kifizetetlen számlák aránya továbbra is magas.

illusztráció Forrás: AFP/Saeed Khan

Ezzel együtt az ágazat termelési volumene továbbra is szépen alakul, áprilisban és májusban 14-15 százalékos növekedés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához mérten, igaz, némi elmaradás tapasztalható a 2018 eleji csúcsértékhez képest.

Az ágazat jövője ugyanakkor még távolról sem nevezhető kiszámíthatónak.

Nagy kérdés, mi fog történni 2020 után, amikor az EU-s pénzek erős csökkenésére van kilátás és az állami szerepvállalásban is átalakulás várható.

illusztráció Forrás: Origo

Az állami szerepvállalásnak várhatóan a jövőben is kiemelt szerepe lesz.

Nagy kérdés, hogy az 5 százalékos lakásáfa helyett vagy mellett milyen más támogatási eszközöket vetnek be a jogalkotók, vélhetően ezekre nagy szükség lesz a szektor növekedésének fenntartása érdekében.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) második negyedévre vonatkozó értéke az építőiparban átlagosan 17-18 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Békés, Veszprém és Baranya megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye produkálta.