Történelmi veszteséget produkáltak a Facebook-papírok

Mark Zuckerberg meghallgatása, adatszivárogtatás
Facebook CEO Mark Zuckerberg testifies before a joint hearing of the US Senate Commerce, Science and Transportation Committee and Senate Judiciary Committee on Capitol Hill, April 10, 2018 in Washington, DC. Zuckerberg, making his first formal appearance at a Congressional hearing, seeks to allay widespread fears ignited by the leaking of private data on tens of millions of users to British firm Cambridge Analytica working on Donald Trump's 2016 presidential campaign. / AFP PHOTO / JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Az amerikai értékpapírpiacok történetében a legnagyobb egy napon belüli tőkeérték-veszteség felé halad a 2004-ben alapított az amerikai Cambridge-ben alapított Facebook.
Vágólapra másolva!

A Facebook részvénye a csütörtöki kereskedésben közel húsz százalék árfolyamveszteséget szenvedett el. A legnagyobb napi veszteség 19,6 százalék volt 174,78 dollárra.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezérigazgatója Forrás: AFP/Jim Watson

A zárás előtt mintegy négy órával az árfolyam ennél kisebb, 18,13 százalék veszteséget mutatott 178,06 dolláron. Ha a közel húszszázalékos veszteség a zárásra is megmarad, az 124 milliárd dollárral az amerikai értékpapírpiacok történetében a legnagyobb napi tőkeérték-veszteség lehet.

Az így a semmibe elillanó 124 milliárd dollár közel négyszerese például a Twitter piaci tőkeértékének.

A Facebook elemzői várakozásoktól elmaradó forgalmi adatokat tett közzé negyedéves eredmény beszámolójában. A közösségi média platformnak ráadásul az aktív felhasználói száma is csökkent.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A Fox televízió kommentárja szerint Mark Zuckerberg "öt perc alatt veszített 16 milliárd dollárt a vagyonából", és a rendkívüli veszteség oka valószínűleg az, hogy elutasította a holokauszttagadó Facebook-bejegyzések törlését. A televízió értesülései szerint az egyik kisrészvényes még azt is felvetette, hogy Zuckerberget el kellene mozdítani elnök-vezérigazgatói posztjáról.

A Bloomberg hírügynökség elemzője ugyanakkor arra mutat rá, hogy a Wall Street szakemberei már korábban jelezték a Facebook hanyatlását, amely szerintük nem is állt meg a csütörtöki veszteségekkel.

Brian Wieser elemző a Bloomberg televíziós adásának nyilatkozva azon véleményének adott hangot, hogy "a növekedés nem lehet végtelen", és a Facebookot korábban optimistán megítélő közgazdászok szerinte ezt a tényt figyelmen kívül hagyták. Wieser szerint problémák vannak a közösségi platform menedzsmentjével is.