Ezeket mindenképpen vigye magával, ha nyaralni megy

2018.07.29. 10:00

A Formatex több mint 800 fő bevonásával végzett kutatásából az derült ki, hogy a legtöbben tengerpartra, vízpartra vagy élményfürdőbe mennek nyaralni, és annak ellenére, hogy a családok 76 százaléka autóval utazik, csak kevesen szórakoztatják a gyermekeket menet közben utazó játékokkal.

A válaszadók közel negyven százaléka szójátékozik, énekel, vagy találós kérdésekkel játszik, vagy az éjszakai utazást választja, hogy a gyerekek aludni tudjanak az út alatt, ahelyett hogy

kifejezetten utazáshoz fejlesztett játékokkal foglalná le gyermekeit. A családok közel egyötöde pedig tablettel, mobiltelefonnal vagy laptoppal szórakoztatja gyermekeit az utazások idejére.

IllusztrációForrás: Beach-Inspector.com

A megkérdezettek több mint 35 százaléka választ tengerparti vagy vízparti, esetleg wellness-szállodai élményfürdős nyaralást a családdal vagy családi nyaralóban töltik a nyarat, és közel ugyanennyien terveznek rokonlátogatást, de sajnos hasonló azon családok száma is, akik azt válaszolták, hogy idén nem mennek nyaralni.

Húsz százalék körüli a városnézést tervezők aránya, és a válaszadók hat százaléka megy túrázni.

A játékok nemcsak utazáskor, de rossz időben is segítenek

Az utazójátékok sajátosságai a viszonylag egyszerű játékszabály, az akár egyedül is játszható struktúra, a helytakarékos kialakítás, az összecsukható vagy kompakt csomagolás. Gyakran a jól ismert táblás játékok kicsinyített változatai válnak a legjobb útitárssá, mivel mágnessel vagy egyéb eszközzel oldják meg, hogy ne guruljanak szét az apróbb darabok, és a gyerekek neme, életkora és érdeklődési köre szerint ugyanúgy kiválasztható a legmegfelelőbb témájú játék, mint az otthonra szánt játékok esetében.

IllusztrációForrás: Thinkstock

„A webshopban és az üzletekben a strandkellékek továbbra is sokkal népszerűbbek, mint az utazó játékok. A vízparti játékhoz vagy sportoláshoz szükséges labdák, homokozó szettek, buborékfújók, felfújható óriás strandcikkek, vízi pisztolyok és sporteszközök a forgalom 3-4 százalékát adják a nyári hónapokban. Július végén és augusztusban pedig a társasjátékok és fejlesztő játékok forgalma ugrik meg, akár 50-60 százalékkal is” – nyilatkozta Borhi János, a Formatex ügyvezetője.

A felmérés is alátámasztja a játékbolti tapasztalatokat, hiszen a válaszadók 85 százaléka arra a kérdésre, hogy mit visznek magukkal a strandra, a labdát és egyéb sportszereket jelölték meg.

A korábbi évek hasonló felmérései szerint a társasjátékok tipikusan rossz idő esetén kerültek elő, ahogy ezt a családok háromnegyede állította, az idei kutatás azonban azt mutatta, hogy a kütyükkel, laptoppal, mobiltelefonnal, tablettel való játék megelőzi a társasjátékozást népszerűségben. Idén az előkelő harmadik helyre került az olvasás, mint unaloműző tevékenység esős napokra, amit a kártyázás és az közös sütés-főzés követ.

Az idei nyár slágerjátékai a kártyajátékok, a mágneses logikai játékok, ügyességi és készségfejlesztő játékok, valamint a Rubik-kocka minden változata.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK