2019-től az egyéni vállalkozóknak is május 20 lesz a bevallási határidő

advice analysis brand business businessman chart company competition concept consultant creative development diagram display economic education financial goals graph growth hand icon idea industry information innovation inspiration intelligence job man ma
21270822 - businessman hand working with new modern computer and business strategy as concept
Vágólapra másolva!
Még az idén hatályba lépnek egyes adóváltozások, például megszűnik a 75 százalékos különadó és emelkedik a cigaretta, illetve a fogyasztási dohány jövedéki adója - adta hírül a Pénzügyminisztérium az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításai kapcsán. A 2018. január 1-jétől megszerzett, a jogviszony megszüntetésével kapcsolatos jövedelmek után már nem kell 75 százalékos különadót fizetni.
Vágólapra másolva!

A kisvállalati adót jövőre még több cég választhatja, ugyanis

a bevételi értékhatár 500 millió forintról egymilliárdra emelkedik.

A rendelkezések már december 1-én hatályba lépnek annak érdekében, hogy a vállalkozások január 1-től a teljes évre választhassák a kivát.

Az eddig párhuzamosan alkalmazandó vámigazgatási és eljárási bírság közül, az utóbbi augusztus 9-től megszűnik, szerepét a mulasztásos jellegű vámigazgatási bírság veszi át.

Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések. Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni. Az idősebb munkavállalók mentesülnek a 10 százalékos nyugdíjjáruléktól és a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetéstől, továbbá a foglalkoztatójuk mentesül az e jogviszonyra őt terhelő szociális hozzájárulási adó fizetése alól. Jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett.

Az adócsökkentések következtében jövőre több pénz marad a vállalkozásoknál és a lakosságnál egyaránt Forrás: Origo

Az online fizetések ösztönzése érdekében 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3 százalékos pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Az egyszerűsítés jegyében öt adófajta szűnik meg. A magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadó mellett 2019. január 1-jétől megszűnik a hitelintézeti különadó és a kulturális adó is. A baleseti adó a biztosítási adóba, és

az eho (egészségügyi hozzájárulás) pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad, továbbá egyszerűsödik a cafetéria-rendszer is.

Az adóhatóság 2019-től az egyéni vállalkozók számára is elkészíti a bevallási tervezetet. Ezzel összefüggésben az egyéni vállalkozók bevallási határideje is az adóévet követő május 20-ára tolódik ki.