A Google a világ egyik legjobb befektetője

Google logó
(FILES) This file photo taken on November 20, 2017 shows shows logos of US technology company Google displayed on computer screens. Google is accused of illegally collecting data belonging to more than five million UK iPhone users, in a mass legal action launched on November 30, 2017. A campaign group dubbed 'Google You Owe us' says the tech giant owes consumers "trust, fairness and money" after unlawfully placing cookies on mobile phones between 2011 and 2012. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Vágólapra másolva!
A Google mögött álló Alphabet több mint 4 milliárd dollárt keresett a befektetéseivel az idei év első felében. Ez pedig akkora siker, hogy ezek a profitok adták a vállalat nettó eredményének nagyjából egyharmadát.
Vágólapra másolva!

Miközben a Google anyacége, az Alphabet, az elemzői várakozásoknál sokkal jobb második negyedéves eredményről jelentett, az is kiderült, hogy ennek jelentős része a cég befektetéseiből származik, és nem a vállalat saját működési teljesítményéből. Ha nem számoljuk az Európai Uniónak fizetendő bírságot, akkor

az Alphabet 11,75 dolláros egy részvényre eső profitot ért el, bőven lenyomva a 9,64 dolláros FactSet elemzői konszenzust

– írja a MarketWatch.

Ez az igen komoly eltérés a tényleges eredmény és a várakozások között nagyrészt annak az 1,06 milliárd dolláros nyereségnek tudható be, melyet a Google anyacége az értékpapír-befektetésein keresztül ért el. Nem véletlen, hogy vannak olyan elemzők, akik szerint csak a működési profitra érdemes figyelni az Alphabet esetében, mert az összesített nyereség értéke nem tükrözi a cég valódi teljesítményét.

Egy óriás üzletei

Mindazonáltal az is hiba lehet, ha valaki teljes egészében figyelmen kívül hagyja az Alphabet befektetéseit, tekintve, hogy

a cég tavaly a legnagyobb vállalati befektető volt a technológiai szektorban

– meghaladva ezzel a japán SoftBankot, illetve az Intelhez tartozó Intel Capitalt is.

Most tehát az látszik, hogy a Google befektetései (a GV és a CapitalG befektetési részlegeken) kezdenek kifizetődni a kezdeti nyilvános részvénykibocsátásokon (IPO) és a felvásárlásokon keresztül egyaránt. Január óta 20 olyan Google által támogatott cég volt, amely lehetővé tette, hogy a korai befektetők likvid tőkét nyerhessenek ki a vállalatból, de 2016-tól számolva ez a szám meghaladja az 50-et is. Az Alphabet egyébként nem kommentálta a befektetéseken realizált nyereségeket.

A Google az egyik legfontosabb befektető ma a technológiai szektorban Forrás: 123rf.com

Az elmúlt negyedév legnagyobb üzletei közé tartozott, hogy a Glassdoor nevű céget megvette a Recruit Holdings nevű japán emberi erőforrás vállalat, míg az elektronikus aláírásokkal foglalkozó DocuSign erős IPO-t hajtott végre. A Google-nek mindkét cégben volt érdekeltsége, és míg az első üzlet 1,2 milliárd dolláros volt, a DocuSign IPO-ja során a GV nagyjából 412 ezer részvényt adott el.

Ezen kívül a Google kockázati tőkései számos biotechnológiai vállalatba és egészségügyi cégbe is befektettek, és ezek közül legalább három olyan volt, amely az elmúlt hónapban vagy tőzsdére lépett vagy amelyet felvásárolt egy másik társaság.

Egy erős fél év

Az Alphabet befektetései végső soron több mint 3 milliárd dollárt hoztak a cégnek az idei első negyedévben, míg a második három hónapban további 1 milliárd jött össze. A különlegesség most az, hogy a vállalat által követett új elszámolási szabályok lehetővé teszik, hogy ezek az eredmények együtt jelenhessenek meg a többi tevékenységből adódó számokkal.

Így fordulhatott elő, hogy az Alphabet befektetései adták az idei év első felében elért számviteli profit nagyjából egyharmadát.

Itt pedig már akkora arányról beszélünk a nyereségben, hogy ezt a befektetők sem hagyhatják figyelmen kívül. Alapvetően két reakció lehetséges. Az optimisták számára a fentiek kedvező hírt jelentenek, mivel az Alphabet a jövőben is készpénzre válthatja a befektetéseit, és ez a részvényeseknek is jó híreket jelenthet.

Az Alphabet A osztályú részvényének idei teljesítménye Forrás: investing.com

A pesszimisták azonban azt mondhatják, hogy a cég eredményét mesterségesen felnyomják ezek a befektetéseken realizált profitok,

azonban kérdéses, hogy mindez miként fog megjelenni a vállalat teljesítményében.

Akárhogy is, az biztos, hogy innentől az Alphabet befektetéseinek különösen nagy figyelmet kell majd szentelni a negyedéves eredmények vizsgálatakor.

Az Alphabet papírja hétfőn a rendes kereskedés során és a zárás után is emelkedést mutatott. A vállalat A osztályú részvénye idén eddig 15 százalékos pluszban van, szemben a benchmarknak számító S&P 500 index közel 5 százalékos emelkedésével.