Az év bombaüzlete: teával fizetnének olajért

Sri Lanka, házak, teaültetvény
Sri Lanka, Uva province, Haputale, tea plantation and the hills to the south
Vágólapra másolva!
Srí Lanka teával fizetne az olajért Iránnak. Az Irán elleni szankciók miatt, a szigetország egyelőre nem indíthat hagyományos pénzügyi kifizetéseket irányába, ezért szokatlan, de érthető ajánlatot tettek Teheránnak.
Vágólapra másolva!

A Srí Lanka-i, állami olaj- és földgázvállalat, a CPC, nem csak az idei szállítmányok értékét, hanem a jövőbeni rendelésekét is teával egyenlítené ki, ha az iráni fél elfogadja az ajánlatot – írja az Oilprice.

Erős a fizetési fegyelem

Ha a szankciók miatt pénzzel nem tud, akkor más módon fizetné ki tartozását Iránnak Srí Lanka, és akár a jövőben is hajlandó lenne arra.

A fizetség a Ceylon szigetén termesztett tea lenne.

Teaültetvény Srí Lanka egyik tartományában: ezzel fizetnének a jövőben az olajért Iránnak Forrás: AFP/Rieger Bertrand/Hemis.Fr

A CPC az elmúlt hónapokban 250 millió dollár (mintegy 67 milliárd forint) értékben vásárolt olajat Irántól. Srí Lankán pedig nagyon szeretnék kifizetni ennek ellenértékét. Azt mondják, ha pénzzel nem lehet, kifizetik máshogy, sőt, akár a jövőben is folytatódhat a furcsa barter, ha azzal Teherán is egyetért.

A vállalatnál közölték, csak az iráni válaszra várnak, és ha azt megkapják, azonnal indítják a teafélékkel megpakolt hajót irányukba.

Azt is hozzátették, akár 1 éves időtartamra is vállalják, hogy átállnak a teával fizetésre.

Nem kezdete, folytatása egy hosszú barátságnak

Srí Lanka és Irán olajügyi együttműködése nem most kezdődött. Utóbbi ország még 1969-ben épített egy finomítót Ceylon szigetén, olyan technológiával, amely kifejezetten az iráni olaj feldolgozására ajánlott.

Iráni olajlétesítmény Kharg szigetén Forrás: AFP/Str

A felek 2018 májusában új finomító létesítéséről és a régi fejlesztéséről állapodtak meg, ám az amerikai kormányzat részéről nemrég bevezetett, Irán ellenes szankciók, parkoló pályára küldték az üzletet.

Az ugyanakkor, hogy Srí Lanka teával akar olajat venni, csak elsőre tűnhet szokatlannak. Irán a negyedik legnagyobb felvevőpiaca a ceyloni teának, a teljes export mintegy 10 százaléka ide irányult eddig is.