Tovább emelkedhet a tejtermékek ára?

Ez zsír! Zsírégető ételek fogókúrázóknak – Duplázd meg a sikert! tejtermék sajt túró joghurt tej
Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben az európai piacokon tapasztalt áremelkedés és a forint gyengülése miatt egyre nő a nyomás a hazai feldolgozókon, hogy emeljék a nyerstej hazai átvételi árát. Ez pedig a villamos energia, a gáz és az üzemanyagok drágulásával együtt indokolttá teszi, hogy a feldolgozóipar is növelje a kereskedők felé az átadói árat. Szeptembertől emelkedhetnek a tejtermék árak.
Vágólapra másolva!

„A gyengébb forintárfolyam miatt is a magas nyerstej kiviteli ár őszig biztosan árfelhajtó tényező lesz idehaza" – prognosztizálja Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója. Emellett a nyári időszakban az állatokat érő hőstressz miatt egész Európában, így Magyarországon is csökkenhet a tejtermelés és a beltartalom.

Az Országgyűlésnek benyújtott adócsomagban ugyanakkor szerepel az ESL- és az UHT-tej áfacsökkentése. Amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot, jövő januártól valamennyi folyadék tej az 5 százalékos áfakulcs alá tartozik majd.

Ettől a terméktanács azt várja, hogy kiszorulnak az importtejek a hazai kereskedelemből.

A korábbi áfacsökkentések alkalmával a kiskereskedelmi láncok Harcz Zoltán szerint korrekt magatartást tanúsítottak, hiszen az árcsökkenést teljes egészében továbbadták a vásárlóknak, s ez jövő januárban remélhetőleg a tejnél sem lesz másképp.

Forrás: Dreamstime

A tejzsír alapú termékek (tejszín, vaj) nagykereskedelmi árai a nemzetközi piacokon jelentős emelkedésen vannak túl, a tejpiaci folyamatokat elemző Clal adatai szerint 2018 januárja és júliusa között ezen termékek ára 40-45 százalékot drágult, mind az olasz, mind a német piacokon. Az MMO, vagyis az Európai Unió tejpiacot ellenőrző bizottságának adatai szerint a vaj uniós átlagára 2018. július elejére a negyedével növekedett 2018 januárjához képest.

Ugyancsak emelkedés mérhető a sajtok esetében is, mind a Clal (német piac), mind az MMO (a 28 uniós tagállamban mért átlagárak) adatai alapján, habár a növekedés mérsékeltebb, jellemzően 10 százalék körüli.

Magyarországon a feldolgozói értékesítési adatok tekintetében a főbb tejtermékeknél szintén emelkedést mutatnak az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) árai, habár annak mértéke elmarad az uniós átlagtól.

2018. január és 2018. július között a vaj ára csak 3-4 százalékkal drágult, és ugyanilyen mértékű volt az emelkedés a kefir és a tejföl esetében. A túró ezzel szemben már 7, míg a natúr joghurt 9 százalékot emelkedett, továbbá 10 százalékot meghaladó a trappista sajt feldolgozói értékesítési árának növekedése. A fogyasztói árakban már nem érhető tetten ilyen mértékű drágulás: ugyancsak az AKI adatait alapul véve csupán az ömlesztett sajt (+2%), a gyümölcsös joghurt (+12%) és a tejföl (+4%) bolti ára növekedett 2018. január-július viszonylatában. A többi tejtermék fogyasztói ára az AKI árfelmérése szerint jellemzően 2-5 százalékot csökkent.