Az ország, ahol három hónapig készítik az adóbevallást

Riói Krisztus szobor, GALÉRIA
A Rio de Janeiro felett magasodó Krisztus szoborra - ha újraállítanák - 16,1 millió fontot és 9 hónapot kellene szánni
Vágólapra másolva!
Összesen 11 hétig, vagyis közel 3 hónapig tart egy tisztességes adóbevallás összeállítása a dél-amerikai országban, Brazíliában, mégis kifejezetten magas az adóelkerülés aránya. Bár a hatóságok újabb és újabb módszerekkel próbálnak javítani a helyzeten, az ottani adóbevallás-rendszer érzékletes példája annak, amikor az állam azonnal látni és ellenőrizni akarja az adóbevallásokat.
Vágólapra másolva!

Mivel az adóhatóságok egyik legfontosabb feladata az adók beszedése, valamint az adóelkerülés lehetőségének és mértékének csökkentése, a technikai fejlődés kínálta új lehetőségek lehetővé teszik az adózást érintő adatok minél mélyebb és gyorsabb elérését.

Emiatt érthető a „mindent látó adóhivatal” koncepciójának előtérbe kerülése, amely egyre több európai és ázsiai országban népszerű

– szögezi le Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere. Dél-Amerikában azonban különösen extrém példákkal találkozhatunk, amelyek érzékletesen mutatják, hogy a fenti célkitűzések milyen mértékben képesek akadályozni azt a másik kormányzati szándékot, hogy az állam mérsékelje a vállalkozások adminisztrációs terheit, vagyis az adókötelezettségek teljesítésére ráfordított időt és pénzt. A dél-amerikai térségre nézve különösen riasztóak a Világbank idén publikált adatai, amelyekből kiderül, hogy

a világrekorder Brazíliában évi 1958 órát töltenek a cégek az adóbevallások elkészítésével, ami három és félszerese a régiós átlagnak és mintegy hétszerese a magyarnak.

Mexikóban és Brazíliában – értékhatártól függetlenül – lényegében csak az adóhatósági rendszeren keresztül lehet számlát kibocsátani. Utóbbi országban az adóbevallásokat egy, a cég könyvelési rendszerével összekötött speciális szoftverben lehet elkészíteni: ebben a könyvelő az ügyletenkénti alapinformációkat feldolgozza és átforgatja a bevallás adataiba, amely ezután elektronikusan kerül át a helyi adóhatóság rendszerébe. Ennek köszönhetően Brazíliában gyakorlatilag minden gazdasági eseményre rálát az adóhatóság: az adott cég tevékenységét részletekbe menő módon felügyeli, a bevallások zárt, integrált rendszerekben készülnek és mozognak a számlák lekönyvelésétől a bevallások beadásáig.

Forrás: Shutterstock

A Crowe FST tapasztalatai szerint az adóhatóság ennek ellenére meglehetősen bürokratikusan működik ezekben az államokban, mivel sokszor csak begyűjti az adatokat, de az aktív elemzés és szükség esetén a gyors reagálás helyett csak raktározzák ezeket, miközben teljesen nyilvánvaló ellentmondásokra sem figyelnek fel. Földes Balázs hangsúlyozza:

az adóelkerülés mértéke kifejezetten magas Brazíliában, miközben az állam újabb és újabb módszerekkel próbál küzdeni a csalók ellen.

A brazil szisztéma a szakember szerint érzékletes példa arra, hogy a Big Data elve csak abban az esetben garantálja az adóelkerülés csökkenő mértékét és könnyít az adózói terheken, ha azt értő módon, belátással alkalmazzák. Az elektronikus adózás, az adóhatóság által előkészített, majd az adózó által elfogadott bevallások koncepciója lehet nagyon hatékony és adózóbarát, de ehhez szükség van a kivételektől hemzsegő, összetett adószabályok egyszerűsítésére is.