A Google nem fog változtatni, hamarosan jöhet az újabb büntetés

Google
MOUNTAIN VIEW, CA - MAY 4: Google's headquarters in Mountain View, California is shown May 4, 2004. Google Inc., the world's No. 1 Web search provider, filed with U.S. regulators on April 29, 2004 to become a publicly listed company and sell as much as $2.7 billion in stock in a widely expected initial public offering. (Photo by David Paul Morris/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A hónap közepén az Európai Bizottság 4,34 milliárd eurós (nagyjából 1400 milliárd forint) bírságot szabott ki a Google-re. Azonban a szakértők szerint ez kevés lesz ahhoz, hogy megállítsa a Google-t, így várhatóan hamarosan jöhet egy még nagyobb büntetés.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság ugyan rekordbüntetést szabott ki, azonban közel sem a maximálisat, hiszen a törvények szerint a Google anyavállalata – az Alphabet – éves bevételének 10 százalékára is megbüntethették volna a céget.

A brüsszeli testület azt kifogásolta, hogy a Google az alkalmazásboltja, a Play Store engedélyezési feltételeként előírta a gyártók számára saját keresőjének és böngészőjének előzetes telepítését, valamint hogy kifizetéseket tett egyes nagyobb gyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára azzal a feltétellel, hogy eszközeikre előre kizárólag a cég keresőszolgáltatását installálják.

Az Európai Bizottság a büntetés mellett azt követelte a Google-től, hogy fejezze be a kizárólagos szerződéseken alapuló partneri megállapodásokat.

A Google közleményben reagált az ítéletre, és elmondták, hogy szerintük a határozat figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy az androidos telefonok az iOS-telefonok versenytársai, jóllehet ezt a Bizottság saját piaci felmérésében részt vevő válaszadók 89 százaléka is megerősítette.

Illusztráció Forrás: Getty Images/David Paul Morris

Kiemelték azt is, hogy az Európai Bizottság azt sem vette figyelembe, hogy milyen hatalmas választási lehetőséget kínál az Android annak a több ezer telefongyártónak és mobilhálózat-üzemeltetőnek, akik androidos készülékeket gyártanak és forgalmaznak.

A The Economist hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság elismerést érdemel azért, mert egyáltalán próbálja kordában tartani a legnagyobb techvállalatokat, de az eddigi intézkedéseik semmilyen hatással nem voltak a verseny erősítésére.

A Google szerintük nem fog leállni a kizárólagos szerződésekkel, a büntetésre pedig működési költségként tekintenek.

A Google azzal érvel, hogy csupán azért kényszerítik rá a gyártókra a cég saját alkalmazásainak telepítését, mert a felhasználókat így mindig ismerős applikációk fogadják, ezzel pedig javul a felhasználói élmény. Valójában a Google ezen intézkedései csak abban segítenek, hogy továbbra is növelni tudják a reklámokból származó bevételt, valamint piacvezetők maradjanak a keresők között.

Az Európai Bizottság régebben azért büntette meg a Google-t, mert a riválisaikat hátrébb sorolták a keresések között, saját termékeiket pedig előre. Ezt a tevékenységet máig nem fejezték be, sőt gyakorlatilag semmi nem változott ezen a területen, és ez várható az androidos telefonok esetében is.