Újra készpénzválság fenyeget a hatalmas országban

Horizontal
An Indian man sits outside a cashless ATM machine in New Delhi on December 19, 2016. Indian Prime Minister Narendra Modi has hit back at the mounting criticism of his decision to withdraw all high-denomination bank notes from circulation, describing the move as "for the larger social good". / AFP PHOTO / MONEY SHARMA
Vágólapra másolva!
Kifogyhatnak a készpénzből az indiai ATM-ek – immár harmadik alkalommal két éven belül. A fenyegető újabb bankautomata-válság most az új 100 rúpiás bankjegy bevezetéséhez kapcsolódik - írja a Quartz.
Vágólapra másolva!

Nemcsak másképp néz ki, más a mérete is az új indiai 100 rúpiásnak, amely hamarosan forgalomba kerül a hatalmas országban. Az ATM-ek üzemeltetői hamarosan már csak az új bankjegyekkel tölthetik fel a berendezéseket, ám azokat előtte újra kell kalibrálni. Ez viszont hosszú időt vesz igénybe.

Nem lehet ATM nélkül élni

Indiában elsősorban vidéken van jelentősége a bankjegykiadó automatáknak. A hatalmas ország számos kisebb településén nem lehet bankkártyával vásárolni, így nem is merül fel más, mint hogy a lakosság készpénzt használjon.

Indiában mintegy 200 ezer berendezés működik.

Ez, bár abszolút értékben jelentős, a terület és a lakosságszám viszonylatában nem tekinthető soknak.

Két éven belül harmadszor fogyhatnak ki a készpénzből az ATM-ek Indiában Forrás: AFP/Money Sharma

Összehasonlításként: Indiában minden 5500 lakosra jut egy ATM, míg a fejlett országokban ez az arány nagyságrendileg kedvezőbb, Kanadában például átlagosan 545 főre jut egy berendezés.

A 200 ezer körüli ATM átállítása azonban így is akkora kihívás az üzemeltetőknek, melyet vélhetően nem tudnak időre megoldani úgy, hogy elkerüljék a készpénzhiányt.

Sok idő, sok pénz

Az üzemeltetők azt mondják, legalább 12 hónapra van szükségük ahhoz, hogy minden berendezésben elvégezzék a szükséges beállításokat.

Az átállítás pedig költséget is jelent.

Az előzetes számítások szerint, 14,5 millió dollárt, azaz közel 4 milliárd forintot emészt fel az, hogy az ATM-ek képesek legyenek kezelni az új bankjegyet.

Az elmúlt két évben már kétszer szenvedtek készpénzhiányban az indiaiak, ami tehát főként a vidéken élőknek okoz nehézséget.

Egy korábbi pénzhiány alkalmával: elsősorban a vidéken élőknek jelenthet gondot, ha nem jutnak készpénzhez, hiszen a nagyvárosokon kívül kevés helyen lehet bankkártyával fizetni Forrás: AFP/Noah Seelam

Az új 100 rúpiás híján pedig az emberek más címletben fogják a pénzt kivenni a berendezésekből, ami szinte bizonyosan újra készpénzhiányhoz vezet.

Az üzemeltetők szerint alaposabb tervezéssel, időbeni ütemezéssel mindez elkerülhető lenne, ám a kormány most is ragaszkodik a gyors tempóhoz.

A korábbi ATM-krízisek ahhoz kapcsolhatók, hogy a kormány 2016 novemberében harcot hirdetett a készpénzforgalommal kapcsolatos visszaélések és a hamisítás ellen. Ennek egyik eszköze volt két címletállomány teljes, erőltetett gyorsaságú cseréje, aminek következtében India egyes térségeiben teljesen kiürültek egy időre az ATM-ek.