Az üzleti várakozások minden korábbinál optimistábbak lettek

épitkezés építőipar lakásépítés
dav
Vágólapra másolva!
Júniusi történelmi csúcsa után júliusban tovább emelkedett a GKI konjunktúraindexe, az üzleti várakozások minden korábbinál optimistábbak lettek, a fogyasztóiak viszont idei mélypontjukra estek, ám továbbra is kedvezőek – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt..
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés alapján a konjunktúraindex az idei csúcsról, a júniusi 9,8 pontról 10,5 pontra nőtt. Az üzleti bizalmi index 17,3 pontra nőtt a júniusi 15,3 pontról, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 5,7 pontról mínusz 9 pontra romlott. A GKI közleménye szerint az üzleti szférán belül júliusban

az ipari és az építőipari bizalmi index egyaránt új történelmi csúcsára jutott,

a szolgáltatói is kedvezőbb lett, egyedül a kereskedelmi várakozások romlottak kissé.

Forrás: Origo

Fordult a trend az építőiparban

Az iparban javult az elmúlt és a következő időszakra várt termelés, valamint a rendelésállományok – különösen az exportrendelések – megítélése, a készleteket viszont a júniusinál kissé magasabbnak érezték a válaszolók.
Az építőiparon belül a mélyépítő cégek kilátásai kissé romlottak, a magasépítőké javultak, júniusban fordított volt a helyzet. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség enyhén csökkent, a rendelésállomány értékelése nem változott.

Magas a kapacitáskihasználás

A kereskedelmi bizalmi index – a júniusi jelentős emelkedés után – júliusban enyhén, de negatívan korrigált. Az eladási pozíció és a készletszint megítélése egyaránt hibahatáron belül változott, a rendeléseké viszont kissé romlott.
A szolgáltatói bizalmi index június után júliusban is nőtt, de még nem érte el a negyedévvel ezelőtti csúcsát. Javult az általános üzletmenet, az előző és a következő negyedévi várható forgalom megítélése. Az átlagos kapacitáskihasználás változatlanul nagyon magas, 90 százalék feletti, az iparban 86 százalék.

Gyengült az inflációs várakozás

A foglalkoztatási hajlandóság a szolgáltató szektor kivételével minden ágazatban erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme júniusban volt minden idők legalacsonyabb szintjén, ehhez képest júliusban romlott. Az áremelési törekvés jellemzően a júniusival ellentétesen alakult, az iparban és a szolgáltató cégek körében erőteljesebb lett, az építőiparban visszafogottabb, és kissé gyengült a fogyasztók inflációs várakozása.

Optimizmust tükröz

A GKI fogyasztói bizalmi index júliusban idei mélypontjára került, de továbbra is optimizmust tükröz. A lakosság saját pénzügyi helyzetét és jövőbeli megtakarítási képességét is rosszabbnak látta, mint egy hónappal korábban – írták.

A GKI – az EU módszertanának megfelelően – konjunktúra-indexének kiszámításakor az üzleti szférán belül az ipar, a kereskedelem, az építőipar és a szolgáltató szektor, illetve a lakosság várakozásait veszi figyelembe. A GKI konjunktúraindex a lakossági bizalmi index és az üzleti bizalmi index súlyozott átlaga.