Diákmunka: erre a tíz dologra mindenképpen figyeljen oda

diákmunka, Aquarius Élményfürdő, diákmunkás
Nyíregyháza, 2018. június 27. Diákmunkások mosogatnak a nyíregyházi Aquarius Élményfürdő konyháján 2018. június 27-én. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. havonta 140 diákmunkást foglalkoztat a nyári főszezonban. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A komoly munkaerőhiány miatt egyre több vállalat alkalmaz nyaranta diákokat. Vannak olyan cégek, amelyek csak a nyáron, de sokan hosszabb távon is dolgoznak diákokkal. Azt azonban kevesen tudják, hogy a diákmunka szigorú szabályokhoz kötött, a cégek pedig könnyen bajba kerülhetnek, ha nem tartják be az előírásokat.
Vágólapra másolva!

A munkaerőpiacon tapasztalható túlkereslet miatt egyre több lehetőség közül válogathatnak a középiskolások és az egyetemi vagy főiskolai hallgatók. A klasszikusnak számító turizmus és vendéglátás mellet az autóipartól, a kereskedelmen át rengeteg állás szól kimondottan diákoknak – mondta Juhász Csongor, a Prohumán HR-szolgáltató ügyvezető igazgatója.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Tavaly összesen 93 800 diák dolgozott a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) tagszervezetein keresztül.

Vannak, akik állandó munkaviszonyban, és olyanok is, akik csak nyáron dolgoznak. A szakember elmondta, fontosnak érzik, hogy tapasztalatukkal és tudásukkal segítsenek a vállalatoknak, hogy a szabályoknak megfelelően alkalmazhassanak diákokat. Éppen ezért a Prohumán és a vele együttműködő Prodiák Diákszövetkezet 10 pontban foglalta össze, hogy mire kell leginkább figyelnie a cégeknek akkor, ha diákokat foglalkoztatnak.

  1. Diákokat csak iskolaszövetkezet által lehet kedvezményes foglalkoztatási formában alkalmazni. Ehhez egy megbízható iskolaszövetkezettel való együttműködés szükséges, ezért először érdemes tájékozódni az iskolaszövetkezet hátteréről, működéséről és megbízhatóságáról.
  2. Ki dolgozhat iskolaszövetkezeten keresztül diákként? Iskolaszövetkezeten keresztül olyan tanulmányait folytató személy dolgozhat, aki nappali tagozatos aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. Passzív jogviszony esetén csak addig dolgozhat valaki, amíg a 25. életévét be nem töltötte.
  3. Életkori szabályozások. A tanulók 16 éves kortól dolgozhatnak, illetve tanítási szünetben már 15 éves kortól is. A 18 év alatti diákok szülői beleegyező nyilatkozattal vállalhatnak munkát, éjszaka nem dolgozhatnak, valamint egy adott napon legfeljebb 8 órát lehet foglalkoztatni őket.
  4. A diákoknak legalább a mindenkori minimálbért kell fizetni, ez 2018-ban bruttó 794 Ft óránként, ebből még lejön a 15 százalék szja, így a bruttó bérének a 85 százaléka lesz a kézhez kapott nettó összeg.
  5. A diákoknak az órabéren felül bármilyen egyéb bérjellegű és béren kívüli juttatást is lehet biztosítani.
  6. Kötelező az írásbeli munkaszerződés. A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkakör és a munkabér megjelölését. 18 éves kor alatti munkavállaló esetén a szülőnek is hozzá kell járulnia a munkavégzéshez – szintén írásban. A munkaszerződésből 1 példányt meg kell kapnia a munkavállalónak is.
  7. A munka időtartamával kapcsolatos szabályozások. Ha a munkavégzés időtartama meghaladja a napi 6 órát, úgy 20 perc, amennyiben meghaladja a 9 órát, úgy további 25 perc szünet biztosítása kötelező. Emellett fontos tudni, hogy számítógépes munkahelyeken óránként 10 perc fizetett munkaközi szünet jár.
  8. A munka feladatainak és részleteinek tisztázása kötelező. Nagyon fontos, hogy arra a munkára alkalmazzuk a diákot, amire felvettük, továbbá a munka megkezdése előtt szükséges teljeskörűen tájékoztatni őt az elvégzendő tevékenységekről.
  9. Szakmai gyakorlat leigazolásával kapcsolatos teendők. Ha a diák szakmai gyakorlat keretében dolgozik, szükséges a munkaadó oldaláról hivatalosan igazolni, hogy a gyakorlatot a diák teljesítette.
  10. A diákok óráit is mindig pontosan kell leigazolni, mert ez az igazolt jelenlét lesz a bérének az alapja, az iskolaszövetkezet ez alapján fizeti ki a diákokat.

A kormány több mint hárommilliárddal támogatja a diákmunkát

Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel további 400 millió forint támogatást biztosítanak a megyéknek a programra, így már összesen 3,4 milliárd forinttal támogatja a kormány a 16-25 év közötti diákok munkatapasztalat-szerzését.

A mintegy 20 ezer diákból több mint 1500-an a turizmus, vendéglátás területén, mintegy 300-an pedig mezőgazdasági cégeknél helyezkedtek el.

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor (leghamarabb június 18-án) már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor (augusztus 31-én) még nem múltak el 25 évesek.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mohai Balázs

A kormány a béreket támogatja, az önkormányzatok esetében százszázalékos a támogatás, amely legfeljebb két hónapra adható, június 18. és augusztus 31. között, maximum napi hatórás időtartamra. Összege a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 135 375 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 103 500 forint lehet személyenként és havonta.