Kizárólag napenergiát használ jövőre a földi Paradicsom országa

2018.07.20. 21:01

A távoli, aprócska szigetország, Palau, 2019 végére megvalósítja megújulóenergia-fordulatát – írja beszámolójában a Fast Company.

A trópusi éghajlatú állam a turisták kedvelt célpontja. Palau kétszáznál is több kisebb-nagyobb szigetecskéből áll, ám ezekből alig tucatnyi a lakott. A kicsiny köztársaságot gyakran nevezik az egyik utolsó, megmaradt földi Paradicsomnak is, különleges természeti szépsége miatt. Ám az ott élők számára vélhetően az a fontosabb az energiaügyi bejelentés kapcsán, hogy hamarosan nemcsak tiszta, hanem a jelenleginél sokkal olcsóbb villamos energiához juthatnak.

Palau országa különleges természeti szépségéről ismertForrás: AFP/Matt Rand

Szépséges, de nagyon szegény

Palau államát alig 20 ezren lakják. Az ország alacsony gazdasági teljesítményű, ahol a GDP a mezőgazdasági növénytermesztésből, a halászatból, és a turisták költéseiből, illetve azokhoz kapcsolódóan áll össze.

A gazdaság egészen sajátos ingadozásokat produkál.

A Világbank adatai szerint 2015-ben a majdnem 293 millió dollár GDP-t előállító országban a 11 százalékot is meghaladta az éves növekedés 1 év alatt. 2016-ban már 303 millió dollár volt a bruttó nemzeti össztermék, amit viszont a tavalyi évben – az adatok egyelőre becsültek – 10 százalékot meghaladó recesszió követett.

S bár az előrejelzések idénre és 2019-re is emelkedést várnak, a tavalyi visszaesés jól mutatja az ország kiszolgáltatottságát a turizmusnak. A bevételcsökkenés ugyanis főként a látogatók számának 22 százalékos visszaesésével magyarázható.

Palau elhelyezkedéseForrás: The Pew Charitable Trusts

A lakosság jelentős részének jövedelme alig haladja meg az évi 5000 dollárt. A festői szépségű szigeteket egyelőre tehát nem tette gazdaggá se a helyi termelés, se az idegenforgalom.

Most az ország energiaellátásának mintegy 90 százaléka valamilyen hagyományos energiahordozóval hajtott berendezésekre épül.

Az ország vezetése azonban töretlenül optimista, és bejelentették, nekifognak az energiafordulatnak, melynek értelmében másfél év múlva csak napenergiával biztosítanák szükségleteiket.

Merész vállalás, épp ezért szenzáció

Mindez rendkívül bátor vállalásnak tűnik annak tükrében, hogy konkrét kivitelezési munkák még meg sem kezdődtek a cél érdekében. Azoknak - a tervek szerint - ősszel fognak neki.

Palau kormánya a Gridmarket nevű vállalatban bízik: ez a cég New York városában már kipróbálta megoldását. A szigetállam képviselői és a cég vezetői egy tavalyi fenntarthatósági konferencián találkoztak, és döntöttek az együttműködés megkezdése mellett.

A Gridmarket nem pusztán napelemek telepítését ajánlotta. Megoldásuk lényege, hogy valamennyi, látszólag mellékes információt begyűjtve az alkalmazási helyrőlkészítik el az energiatermelő vagy -átalakító berendezések stratégiai telepítési tervét.

Klimatikus viszonyok, energiaköltségek, a terület fizikai adottságai, de még a vonatkozó jogszabályok is érdekesek számukra. New York városának egy-egy körzetében, ezzel a koncepcióval, utcára, házszámra, épületre lebontva adták meg, hova milyen napelemet, energiatároló egységeket érdemes telepíteni, hogy az a lehető legoptimálisabb legyen.

A cég nem egyetlen nagy összefüggő, hanem több kis lokális hálózat létrehozásában gondolkodik.

A 20-30 megawattos teljesítményű rendszerek (ún. micro-gridek) táplálása is ezért értelemszerűen decentralizáltan, a napenergiára támaszkodva valósulna meg.

Palauban – mondja a cég ügyvezetője, Nick Davis – sokszor nincsenek nyugati értelemben vett utcák, így ott szélességi és hosszúsági koordináták alapján adják meg, mit hova kell telepíteni, hogy az energiaellátás optimális legyen.

Palau sziklaszigetei a Csendes-óceánon: az ittenieknek sokba kerül az áram, ha sikerül az átállás, úgy a mostaninál jóval olcsóbb lehetForrás: Flickr / Mark Kenworthy

A cégnél nem tréfálnak: azt mondják, ha elkészült az analízis, 3-6 hónap alatt végeznek az alapvető kiépítési munkákkal, és kezdődhetnek a telepítések. Elsőként 45 százalékos napenergia-ellátottságra állítják át Palaut, amivel az ország bőven megfelel az ENSZ-irányelveknek.

A beruházás ráadásul Palaunak alig kerül pénzbe, mert a projekt mögé Trammell Crow, egy fenntarthatósági szervezet, az EarthX alapítója és klímaváltozás ellen küzdő filantróp állt be tőkével.

2019 végére pedig jöhet a 100 százalékban napenergián való üzemelés, aminek sikerét a stratégiai tervezés biztosíthatja.

A cég és a palaui kormány néhány más vállalattal is megállapodást köt, ezeknek elsősorban a kivitelezésnél lesz szerepük.

Ha az átállás megvalósul, úgy az áram a jelenleginél sokkal olcsóbb lehet.

Jelenleg a szigetország lakosai kétszeresét fizetik az egyesült államokbeli kilowattóránkénti költségnek. A hatályos szabályozás szerint, a helyi vállalkozások pedig még többet (38 centet kilowattóránként).

Emellett Palau lehet az eddigi leggyorsabb energiafordulatot megvalósító ország a világon.