Partizánként építi a világ legnagyobb olajfinomítóját ez az ország

Horizontal
TO GO WITH AFP STORY BY FLORIAN PLAUCHEUR A picture taken on September 16, 2015 shows workers trying to tie a pipe of the first refinery in Nigeria, which was built in 1965 in oil rich Port Harcourt, Rivers State. The Port Harcourt refinery is Nigeria's oldest, built in 1965, nine years after crude was first found under the marshy soil and creeks of the delta, where the Niger river meanders to the Gulf of Guinea. Refineries in nearby Warri and Kaduna in the north central region were built in the years that followed, while a new plant was added to the same site in Port Harcourt in 1989. In recent years, however, it became a byword for corruption, a murky, state-run body where billions of dollars in revenue apparently disappeared. AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI / AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
Gőzerővel folynak a munkálatok Nigériában a világ legnagyobb olajfinomítójának építésén. A projektnek új lendületet adhat, hogy a beruházás mögött álló Aliko Dangote, Afrika leggazdagabb embere, saját személyes vagyonából is jelentős összeget csatornáz át a fejlesztésbe.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Afrikanews arról beszámol, Dangote hétéves futamidejű, ötéves moratóriummal kiegészített, 650 millió dolláros kölcsönt ad a projekt számára.

Még mindig az olajra alapoznak

A komplexum Lagostól nem messze, keletre épül egy tengerparti, mocsaras területen.

A 25 ezer hektáron elterülő komplexummal Nigéria azt szeretné elérni, hogy hosszú távon is megoldódjanak finomító gondjai, illetve az ország növelni tudja petrolkémiai termékeinek exportját.

Ahogy az Origo megírta, Nigéria egész Afrika legjelentősebb kőolajtermelő állama, és OPEC-tagként, világpiaci szerepe sem elhanyagolható. Az ország a közelmúltban viszont komoly problémával kellett, hogy szembenézzen. Nem sikerült ugyanis a finomítók nagygenerálja. Így a nyersanyagban gazdag ország vezetése méltóságán esett csorbaként élhette meg azt – ahogy erről az Origo is beszámolt –, hogy külföldről kellett finomított formában importálnia azt, és nemzetközi cégeket kellett segítségül hívnia a telephelyek karbantartási munkáinak elvégzésére.

Úgy tűnik, a pénz nem lesz akadálya annak, hogy az olajra támaszkodva erősítse meg az ország a gazdaságát. Az üzletember folyósította kölcsön mellett, egy kairói székhelyű kereskedelmi bank 750 millió dolláros besegítésről állapodott meg a Nigéria fejlesztési bankjának szerepét betöltő Bank of Industry-val.

Helyi munkások Nigéria első, 1965-ben épített olajfinomítójában Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Tényleg hatalmas lesz

A gigantikus létesítmény szerkezeti munkáinak befejezését – ahogy a kontinens egyik lapja a kivitelezés korábbi szakaszában megírta – 2018 végére tervezik.

A finomító 2019 folyamán pedig megkezdheti a működését.

Ha a termelés eléri a teljes kapacitást, az napi 650 ezer hordó finomított olaj előállítását jelenti.

Ebből bőven jut exportra is, a mennyiség egy részét tengeri vezetékeken, illetve tankereken akarják szállítani a külföldi vevőknek.

Nigéria továbbra is az olajnak szánja a kitüntetett szerepet gazdaságában Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A beruházás mintegy 60 ezer nigériainak ad munkát, és 24 ezer főre tehető azok száma, akik a jövőben valamilyen üzemeltetési feladatban részt vesznek majd.

A világ - kapacitásban - legnagyobb olajfinomítóját 12 milliárd dollárból, azaz mintegy 3200 milliárd forintból építik.

Ez az összeg megközelíti Magyarország éves GDP-jének 10 százalékát.