Ennyi pénzt spórolhat, ha kezdő cégbe fektet

Startup illusztráció
Vágólapra másolva!
A startup (korai fázisú) vállalkozásba fektetéskor jelentős, négy év alatt összesen akár 80 millió forintos társaságiadóalap-csökkentő tételt is érvényesíthet a befektető a tavalyi év óta. Érdemes megfontolni, mutatjuk a kedvezményeket.
Vágólapra másolva!

A Tao. törvény szerint korai fázisú vállalkozásnak számít az a cég, amely szerepel a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala korai fázisú vállalkozásokról és a korai fázisú vállalkozásokat támogató vállalkozásokról vezetett hatósági nyilvántartásában. Ennek legfontosabb feltételei, hogy a cégnek legfeljebb háromévesnek kell lennie, éves nettó árbevétele nem haladhatja meg a 100 millió forintot, és az előző lezárt üzleti évben a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma legalább két, legfeljebb húsz fő lehet. Ezen kívül is van még pár feltétel, melyről részletesen a cikkünk alapjául szolgáló írásban számol be Lakatos Zsuzsa transzferár- és adószakértő az Adózóna.hu-n.

A kedvezmény mértéke a korai fázisú vállalkozásban szerzett részesedés bekerülési értékének háromszorosa a részesedés szerzésének adóévében és az azt követő három adóévben, egyenlő részletekben, de adóévenként legfeljebb 20 millió forint,

figyelemmel a Tao. tv.-ben meghatározott további feltételekre is.

Remek befektetésnek tűnhet egy ígéretes startupba befektetni más cég helyett, figyelembe véve az adókedvezményt Forrás: Shutterstock

Mint a cikkben Lakatos Zsuzsa levezeti,

az évenkénti 20 millió forintos adóalap-csökkentéssel a megtakarított 9 százalékos társasági adó összesen 7,2 millió forint is lehet.

A kedvezmény további feltétele, hogy a befektetést a rá követő harmadik adóév végéig meg kell tartani, különben az adózás előtti eredmény csökkentés kedvezményének kétszeresével kell növelni az adózás előtti eredményt. Ez a jogutód nélküli megszűnésre is vonatkozik.

A témáról részletesen az Adózóna.hu cikkében olvashatnak.