London szabadkereskedelmi megállapodást szeretne az USA-val

MAY, Theresa
London, 2017. március 29. Theresa May brit miniszterelnök aláírja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet a londoni kormányfői hivatalban 2017. március 28-án. Az 50. cikkely aktiválása hivatalosan elindítja a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a brit kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra. (MTI/EPA/Brit kormányfői hivatal)
Vágólapra másolva!
Theresa May brit miniszterelnök szerint London a brit uniós-tagság megszűnése után szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Egyesült Államokkal. Donald Trump amerikai elnök egy lapinterjúban azonban egyenes utalást tett arra, hogy ha Nagy-Britannia a brexit után is szoros kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn az Európai Unióval, akkor az lehetetlenné tenné a brit-amerikai szabadkereskedelmi megállapodást.
Vágólapra másolva!

Theresa May csütörtök este a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében található Blenheim-palotában,

Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő egykori otthonában, látta vendégül díszvacsorán a hivatalos nagy-britanniai látogatáson tartózkodó amerikai elnököt és feleségét.


A rendezvényen 150 brit és amerikai üzletember is részt vett.

Theresa May Forrás: MTI/EPA/Jay Allen

A brit kormányfő felszólalásában kijelentette: a két ország kölcsönösen egymás legnagyobb külföldi befektetője, a kétoldalú befektetői tőkeállomány értéke meghaladja az ezermilliárd dollárt. Felidézte, hogy a brit üzleti szektor hússzor annyi befektetést eszközölt az amerikai gazdaságban, mint Kína, és többet, mint Németország és Franciaország együtt.

Hozzátette, jelenleg egymillió amerikai dolgozik az Egyesült Államokban megtelepedett brit érdekeltségű vállalatoknál.

May szerint azonban Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból "példátlan lehetőséget" teremt a még szélesebb gazdasági együttműködésre; e lehetőségek között van a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás is.

Trump azonban a The Sun című brit tömeglapnak adott, az újság pénteki kiadásában megjelent nyilatkozatában kijelentette:

ha Nagy-Britannia olyan jellegű megállapodásra jut az EU-val, amilyen a brit kormány legújabb javaslatcsomagjában szerepel, akkor az Egyesült Államok inkább az Európai Unióval tárgyal, és ebben az esetben valószínűleg nem lesz brit-amerikai kereskedelmi egyezmény.

Theresa May Forrás: AFP/Ben Stansall

Az amerikai elnök arra a javaslatcsomagra utalt, amelyet Theresa May és kabinetjének tagjai a múlt heti, kihelyezett kormányülésen fogadtak el az Unióval fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról.

Az Európai Bizottság számára kidolgozott brit kormányzati indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, biztosítva a "súrlódásmentes" kereskedelmet Nagy-Britannia és az EU között a brexit után is.

A brit kormány indítványa szerint London és az EU fokozatosan kialakítana egy olyan vámszabályozási rendszert is, amelyben szükségtelen lenne a vámellenőrzés a kétoldalú kereskedelemben, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.

A chequersi kormányülésen elfogadott új javaslatcsomag jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoz az Európai Unióval, mint amilyet a kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas brexitpárti tábora látni szeretett volna. Emiatt a héten lemondott tisztségéről e tábor két prominens képviselője, Boris Johnson volt brit külügyminiszter és David Davis, aki távozásáig a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát felügyelő minisztérium (DExEU) vezetője volt.

Boris Johnson, távozó brit külügyminiszter Forrás: MTI

Trump kijelentette: reméli, hogy Boris Johnson egyszer ismét kormányzati szerephez jut, mivel "nagyon tehetséges", és minden adottsága megvan ahhoz is, hogy akár "remek miniszterelnök" legyen belőle.