Egy amerikai bíróság rákkeltőnek találta az egyik intim hintőport

Valóban okozhat rákot a hintőpor? dr. life
Vágólapra másolva!
Az amerikai Johnson&Johnson kozmetikai termékeket gyártó céget közel 4,7 milliárd dollár megfizetésére kötelezték, mert intim hintőporaik az eljáró bíróság szerint 22 női felhasználó esetében petefészekrák kifejlődéséhez vezettek.
Vágólapra másolva!

A bírósági eljárás felperesei évtizedeken keresztül használtak intim hintőport és más, zsírkő tartalmú hintőporokat a hüvely körüli szagok és nedvesség kezelésére. Ügyvédeik szerint

a cég tudott arról, hogy ezek a termékek rákkeltő hatású azbeszttel szennyezettek, de erről nem tájékoztatták a fogyasztókat.

A bíróságon ezért elmarasztaló ítélet született a társasággal szemben – írja a BBC.

A Johnson&Johnson azonban visszautasította, hogy hintőporai valaha is tartalmaztak volna azbesztet, ezért nem lehetnek a rákos megbetegedések okozói.

Kiemelték: számtalan tanulmány bizonyítja, hogy zsírkőből készült termékeik veszélytelenek. Bizonyítékként terjesztették elő többek között az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatalának (FDA) 2009 és 2010 között készült tanulmányát, amelynek keretében több ilyen mintát vizsgáltak (köztük a Johnson&Johnsontól származót is), de azbesztszennyezést egyikben sem találtak.

Forrás: Thinkstock

A bíróságon végül elmarasztaló ítélet született, a céget 4,1 milliárd dollárnyi büntetés megfizetésére kötelezték, 550 millió dollárt pedig kártérítésként kell kifizetniük. A Johnson&Johnson méltánytalannak nevezte a döntést, és közölte, hogy fellebbezni fog.

A BBC írásában hozzáteszi, hogy több tanulmány is készült azzal kapcsolatban, vajon ezek a termékek valóban rákkeltőek-e, de nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, hogy valóban lenne ilyen hatásuk.

Egy hasonló ügyben tavaly megítéltek 417 millió dollár kártérítést egy amerikai nőnek, de az eljáró bíró később visszavonta a döntését.