Egyre hangosabban brummog a medve a tőzsdéken

Mark Mobius, Templeton
Mark Mobius
Vágólapra másolva!
Sötéten látja a világgazdaság jövőjét a világ egyik legismertebb befektetési szakembere, Mark Mobius. Szerinte az USA és Kína között kirobbant kereskedelmi háború előkészíti a talajt egy közelgő pénzügyi válság számára.
Vágólapra másolva!

A veterán befektető úgy véli, ha véget ér az olcsó pénz korszaka a világon, akkor az mindenütt negatív gazdasági folyamatokat indít be. Azok a cégek, amelyek eddig az alacsony kamatú hitelekből finanszírozták működésüket, nagy bajba kerülhetnek. Még az USA és Kína közötti kereskedelmi háborúnál is rosszabb közeleg: globális pénzügyi válság robbanhat ki.

Mark Mobius Forrás: David Rochkind/Bloomberg/Getty Images

A Fed, vagyis az Egyesült Államok jegybankja és az Európai Központi Bank az elmúlt időszakban csökkentette a gazdaságba pumpált pénz mennyiségét, emellett az erősödő dollár árnya is rávetült a feltörekvő piacokra.

Donald Trump amerikai elnök emellett nem fog meghátrálni a Kínával folytatott kereskedelmi háborúban, hiszen az USA várhatóan nem fogja annyira megsínyleni ezt a konfliktust, mint korábban feltételezték.

Mobius szerint a feltörekvő piaci részvényeket tömörítő MSCI index az év végéig még valószínűleg 10 százalékot esni fog, amivel beköszönthet a medve piac ezeken a tőzsdéken.

Ez a mutató ugyanis az idén már 16 százalékkal csökkent a január végi csúcshoz képest, az összességében több mint 25 százalékpontos leértékelődés pedig már a medve jelenlétére utalna.

A feltörekvő országok devizái szintén nyomás alá kerülhetnek, ami – Argentínától kezdve Törökországon át Indonéziáig - arra kényszerítheti a központi bankokat, hogy kamatot emeljenek nemzeti fizetőeszközük védelme érdekében.

A következő országok és ágazatok lehetnek a kereskedelmi háború nyertesei Mobius szerint:

Ország és ágazat

India - Ipar
Dél-Korea - Technológia
Brazília - Agrártermelés
Argentína - Szójabab termelés
Vietnam - Cipőgyártás
Banglades - Ruházati ipar

A sötét jóslatok mellett a 81 éves befektetési szakember azért pozitív folyamatokat is lát. A Bloomberg TV-nek adott interjúban kifejtette, hogy Brazília és Törökország például - valutájuk leértékelődésének köszönhetően - profitálhat egy kereskedelmi háborúból. India, Dél-Korea és Vietnam szintén jól jöhet ki a felerősödő protekcionista gazdaságpolitikából.