Lebontanák a Tádzs Mahalt?

novtasind90006h Novapix Paesaggio 17E Siecle Agra Eau Patrimoine Mondial Batiment Inde WATER India LANDSCAPE MONUMENT Paysage 17Th Century 2007 Personnage UNESCO BUILDING WORLD HERITAGE Human Person Acqua Humain Taj Mahal
Le Taj Mahal - Le Taj Mahal est un mausolee de marbre blanc construit par l'empereur Shah Jahan pour son epouse Mumtaz Mahal au milieu du 17e siecle. Inde. Taj Mahal is described as the most extravagant monument ever built for love. Built by king Shah Jahan to be the tomb of his beloved Persian wife Mumtaz Mahal in mid 17th century. India ©B.A.Tafreshi/Novapix/Leemage
Vágólapra másolva!
Ultimátumot adott az indiai Legfelsőbb Bíróság a világ egyik legjelentősebb történelmi-kulturális emlékének és fontos turisztikai attrakciójának számító Tádzs Mahal kapcsán a szövetségi állam kormányának.
Vágólapra másolva!

A testület azért rágott be az Uttar Pradesh-i vezetésre, mert az indiai szövetségi állam kormánya nem állt elő határidőre a koncepcióval arról, hogyan is képzelnék az épületegyüttes megóvását a következő néhány száz évre – számol be arról a patinás, angol nyelvű kalkuttai lap, a The Statesman.

Aggasztó a síremlék állapota

Ahogy az Origo arról a közelmúltban beszámolt, egyre aggasztóbb az épületegyüttes leromló állapota. Olyannyira, hogy India Legfelsőbb Bírósága határozatban kötelezte arra is a helyi vezetést, hogy ne önerőből akarjon megoldást találni a helyzetre, hanem elismert külföldi szakértők segítségét is vegye igénybe az állagromlás megállítására.

A Tádzs Mahal épületeit nem pusztán a minden évben odalátogató nagyszámú turista viseli meg.

Nem készült el az állam kormánya időre a Tádzs Mahal jövőbeni sorsára vonatkozó tanulmánnyal, ezért a Legfelsőbb Bíróság kemény hangot ütött meg Forrás: leemage/©B.A.Tafreshi/Novapix/Leemage/B.A.Tafreshi

A mauzóleum környezetében zajló, jelentős, a környezetre káros kibocsátással zajló ipari tevékenységek, még a turisták jelentette terhelésnél is súlyosabb károkat, elszíneződéseket és más problémákat okoznak.

Indiában pedig az a szövetségi és a helyi kormány álláspontja – mely egyezik a jogászi testületével –, hogy az épületet fenntarthatósági elvek mentén kellene karbantartani és megóvni, de nemcsak néhány évtizedre, hanem mintegy 400 évre előre gondolkodva.

Még az Eiffel-torony is kapott

A bíróság testületként akadt ki azon, hogy a kormány nem készült el a megvalósíthatósági tanulmánnyal, amelyet a héten kellett volna bemutatni.

Indiai munkás tisztítja az egyik medencét a területen Forrás: AFP/Chandan Khanna

Az egyik bíró egyenesen azt mondta, a párizsi Eiffel-tornyot évente 80 millió látogató keresi fel. Ez nyolcszor több, mint amennyit az indiai műemléknél regisztrálnak. Annak ellenére – mondta a bíró –, hogy

a Tádzs Mahal sokkal szebb a francia látványosságnál, ami úgy néz ki, mint egy tévétorony.

Nem csak a turisták, a közelben zajló ipari termelés is jelentősen hozzájárul az állagromláshoz Forrás: leemage/©B.A.Tafreshi/Novapix/Leemage/B.A.Tafreshi

Össze kellene kapni magukat

Más megszólalók ennél is keményebben fogalmaztak. Többen azt kifogásolták, hogy nem látják, bármilyen irányba is mozdulnának a dolgok a Tádzs Mahal védelmének ügyében.

Az egyik jogász azt fejtegette, nem kérdés, hogy Tádzs Mahal „lenyűgöző szépségét” meg kell óvni. Ha ennek az az ára, hogy be kell zárni a látogatók előtt, akkor be kell zárni.

Egy másik viszont ellentmondást nem tűrően kijelentette:

állítsák helyre az épületet vagy rombolják le.

Ha úgyis hagyják leromlani – fogalmazott –, akkor egyszerűbb véget vetni a folyamatnak, és elpusztítani a kulturális örökséget.

Az ugyanakkor kiderült, a testületi tagok ingerültségükben fogalmaztak ilyen keményen. Felháborodásuk oka az volt, hogy úgy látják, nem történik semmi a mauzóleum ügyében, noha a rendezésre parlamenti határozat is kötelezi az államot.

Már nem ragyog régi pompájában Forrás: Thinkstock

A bíróság korábban már azt is kérte Uttar Pradesh kormányától, adjon részletes jelentést arról, hogy állnak a Tádzs Mahal védelme érdekében végzendő fatelepítésekkel, amelyeket a komplexum környékén kellene elvégezni.

Azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerülne rendbe rakni az épület állagát úgy, hogy az a tervezett hosszabb időtartamra is megmaradjon. Egyes számítások szerint, mostani építészeti megoldásokkal, 70 millió fontból (körülbelül 26 milliárd forint), 2 év alatt megépíthető lenne az épületegyüttes.