Tovább dagad a Facebook-botrány, csillagászati büntetés jöhet

Mark Zuckerberg meghallgatása, adatszivárogtatás
Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg arrives to testify following a break during a Senate Commerce, Science and Transportation Committee and Senate Judiciary Committee joint hearing about Facebook on Capitol Hill in Washington, DC, April 10, 2018. Facebook chief Mark Zuckerberg apologized to US lawmakers Tuesday for the leak of personal data on tens of millions of users as he faced a day of reckoning before a Congress mulling regulation of the global social media giant.In his first-ever US congressional appearance, the Facebook founder and chief executive sought to quell the storm over privacy and security lapses at the social network that have angered lawmakers and Facebook's two billion users. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
Egy orosz techvállalat több száz Facebook alkalmazást készített és hozzáférhettek nem csak a felhasználók, de az ismerőseik adataihoz is. Most már csillagászati büntetés jöhet a Facebooknak.
Vágólapra másolva!

A Facebook válaszolt a vádakra, szerintük a Kremlhöz közelálló mail.ru számára csupán két hétre adtak engedélyt adatgyűjtéshez és csak két alkalmazásuk számára. Azóta kiderült, hogy a Facebook közel sem volt a helyzet magaslatán azzal kapcsolatban, hogy milyen vállalatok férhettek hozzá a felhasználók adataihoz. A legnagyobb orosz tech vállalat több ezer alkalmazást integrált a Facebook közösségi oldalra és rengeteg felhasználó adatait szerezte meg ezáltal. Most amerikai politikusok szerint a törvényhozók feladata meghatározni milyen adatokhoz juthatott a mail.ru.

Mint kiderült, 2015 előtt néhány esetben a felhasználók, akik a Facebookra integrált alkalmazásokat használták, nemcsak saját adataikat, hanem ismerőseikét is átadták az applikáció gyártójának. Ebbe beletartozott a nemük, születésnapjuk, helyzetük, fényképeik, de még az is, hogy mit kedveltek a közösségi oldalon.

Majd a Facebook 2014-ben bejelentette, hogy 2015 májusáig megváltoztatják ezt az eljárást.

Azonban nemrégiben a kongresszus bizottsági meghallgatásakor Mark Zuckerberg beismerte, hogy 61 vállalt különleges hozzáférést kapott a felhasználók adataihoz, így ők 2015 májusa után is gyűjthettek adatokat. Közütk volt a mail.ru is.

Mark Zuckerberg a kongresszusi meghallgatáson Forrás: AFP/Saul Loeb

A Facebook alelnöke, Ime Archibong szerint nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a mail.ru nem megfelelően kezelte volna a begyűjtött adatokat. Ezt persze ők sem állítják biztosan, ráadásul mint az elmúlt hónapokban világossá vált, a Facebook időnként elveszítette az irányítást a felhasználói adatok fölött.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vizsgálata még nem fejeződött be, de értesülések szerint mellettük már az FBI is bekapcsolódott. Ez pedig nem jelent jót a Facebooknak.

Több vezető amerikai hírportál és újság is írt arról, hogy a Facebook akár gigabüntetést is kaphat, ha pedig ez megtörténik, akkor a vállalat lehúzhatja a rólót. Michael Fertik, a reputation.com társalapítója a CNBC-nek elmondta, hogy elméletben akár 2 ezer milliárd dolláros bírság is kinézhet a Facebooknak.

Mark Zuckerberg nagy bajban lehet Forrás: AFP/Getty Images/Chip Somodevilla

A szám úgy jön ki, hogy a Facebooknak 2011-ben már volt egy hasonló ügye, akkor sértettenként 40 ezer dollárt fizetett a társaság. Fertik szerint ha ismét ekkora összeget kellene kifizetniük az érintett felhasználóknak, akkor a vállalat összeomlana. Ha a Cambridge Analytica botrányban érintett 50 millió profilt beszorozzuk 40 ezer dollárral, akkor 2 ezer milliárd dollárt is meghaladó végösszegről beszélünk.

Ráadásul a legfrissebb információk szerint az érintett felhasználók száma nem 50, hanem 87 millió.

A büntetéssel kapcsolatban a CBS által felkért szakértők kicsit visszafogottabban nyilatkoztak. Szerintük a vállalat 2 és 8 milliárd dollár közötti összegre számíthat. Az Egyesült Államok törvényhozói azonban minden bizonnyal keményen odacsapnak majd, hiszen az ország két legnagyobb gazdasági versenytársának - Kínának és Oroszországnak - is szivárogtattak adatokat.