Tíz év börtönt kaphat a kínaiaknak kémkedő Apple alkalmazott

google apple
Mobile devices can make people vulnerable to online piracy through privacy settings, Bydgoszcz, Poland, on August 7, 2016. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Sokan elfelejthették már, de az Apple néhány éve saját önvezető autó gyártásába kezdett és az a pletyka keringett, hogy 2020-ra már a piacra is dobhatják első kocsijukat. Azóta viszont nem sokat lehetett hallani az Apple titokzatos projektjéről, egészen mostanáig.
Vágólapra másolva!

Érdekes fordulatot vett az Apple Car, vagyis az Apple önvezető autójának ügye, ráadásul akkor, amikor már mindenki kételkedett a projekt létezésében. Xiaolang Zhang, az Apple korábbi mérnökét szövetségi ügynökök tartóztatták le a San Jose nemzetközi repülőtéren. A vád szerint az Apple Car-ral kapcsolatos vállalati titkokat akart eljuttatni Kínába.

Az Apple-nél nagyjából 2700 dolgozónak van hozzáférése szigorúan bizalmas adatokhoz, Zhang volt az egyikük.

A férfi még 2015-ben csatlakozott a vállalathoz azért, hogy az Apple önvezető autóján dolgozzon. Idén áprilisban hosszabb szabadságra ment, majd visszatérése után értesítette a felettesét, hogy visszatér Kínába, azért, hogy gondoskodjon betegeskedő édesanyjáról. A hírek szerint Kínában a Xiaopeng Motors-nál kapott volna állást. Az a cég is önvezető autókat fejleszt.

Ez viszont nem jött össze, mert végül a reptéren lekapcsolták a hatóságok.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Amikor alaposabban átnézték Zhang telefonját és laptopját, kiderült, hogy az elmúlt két hónapban folyamatosan a titkosított dokumentumok között turkált és jónéhányat le is töltött. Az egyik biztonsági kamera felvételén pedig látszott, ahogy április 28-án, amikor állítólag szabadságon volt, éppen az Apple irodájában tartózkodott. Aznap több dolgot magával is vitt.

Zhang meghallgatása július végén kezdődik és akár 10 év börtön és 250 ezer dolláros bírság is várhat rá.