Eggyel nő a tét, ismét veszíthet a Comcast

Sky, 21 Cnetury Fox
Archív képek a Sky brit médiaszolgáltató londoni, illetve a 21st Century Fox amerikai médiatársaság New York-i székházán látható emblémákról. A Rupert Murdoch ausztrál-amerikai mécicézár vezette 21st Century Fox 2018. július 11-én megemelte vételi ajánlatát a Sky csoportnak arra a részére, amely még nincs a birtokában. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga/Justin Lane)
Vágólapra másolva!
Alig zárult le a 21st Century Fox-ért folytatott, több hónapos küzdelem, úgy tűnik a Disney egy újabb üzletből kerülhet ki győztesen.
Vágólapra másolva!

Korábban megírtuk, hogy a Disney-Fox üzlet elől elhárult minden akadály, hiszen az amerikai médiahatóságok engedélyezték a felvásárlást. Ugyan a Comcast nem tudta túllicitálni a Disney-t, de az árat rendesen feltornászták,

hiszen az eredeti 52,4 milliárd dollár helyett 71 milliárdot kell majd fizetni a Disney-nek.

A Disney számára azért annyire fontos a 21st Century Fox, mert a két cég összeolvadása után komoly versenytársa lehet a Netflix-nek a digitális médiapiacon, mivel a tervek szerint saját streaming szolgáltatást indítanak 2019-ben.

A történetnek itt viszont még nincs vége, mert a a Comcast és a Disney is szeretné megszerezni a brit Sky csoportot, amely a szigetország legjelentősebb médiavállalata. A Sky-csoportnak egyébként 22 millió előfizetője van Nagy-Britanniában, Írországban, Németországban, Ausztriában és Olaszországban. A helyzet itt kicsit bonyolódik, mert a Disney a Fox-on keresztül vásárolná meg a vállalatot.

illusztráció Forrás: (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga/Justin Lane)

Jelenleg nem a Disney licitál a Sky-ra, hanem a 21st Century Fox, de mivel a Disney már megvette a Fox-ot, így a Sky is hozzájuk kerülhet, ha a Fox-nak sikerül megvásárolnia a brit médiacsoportot. Itt jön képbe a Comcast, amely ugyan alulmaradt a Fox-ért folyatott küzdelemben, de a Sky-ról semmiképp nem szeretne lemondani, ráadásul tőkéjük is van egy komolyabb akvizícióra.

A Fox egyébként már 2016 decemberében megállapodott a Sky csoporttal,

viszont meg kellett várniuk, hogy a brit médiahatóság is rábólintson az üzletre, ez pedig hamarosan megtörténhet. Viszont a várakozás közepette bejelentkezett a Comcast, amely túllicitálta a Fox-ot, de úgy tűnik ez sem lesz elég.

A Fox ugyanis bejelentette, hogy kész emelni a tétet és a Comcast részvényenkénti 12,5 fontos ajánlatára 14 fontos ajánlattal válaszolt. Ez azt jelenti, hogy összességében 32,5 milliárd dollárt fizetne majd a Fox a Sky-ért. A Fox így is birtokolja már a Sky 39 százalékát, most a megmaradt részvényeket szeretnék felvásárolni. Ha a Comcast nem tesz le gyorsan az asztalra egy még csábítóbb ajánlatot, akkor néhány hét leforgása alatt a második üzletüket veszíthetik el.