Rovarokat, lárvákat találtak egy tejterméket gyártó üzemben

rovar, nébih, sajt, tejtermék
Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal felfüggesztett egy Hajdú-Bihar megyei, tejtermékek előállításával foglakozó üzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A helyszíni ellenőrzésen megállapították, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt az üzem élelmiszer előállítására alkalmatlan.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal június végén tartottak helyszíni ellenőrzést a Nébih szakemberei abban a Hajdú-Bihar megyei tejtermék-előállító üzemben, ahol több súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő műszaki és élelmiszer-higiéniai hiányosságot tártak fel.

Az üzemben és környezetében nagy rendezetlenség volt,

a fal burkolata sok helyen levált,

a gyártó helyiségben a mosogató erősen szennyezett, rozsdás, illetve a padozat erősen szennyezett és sérült volt. Az üzemeltető nem gondoskodott megfelelően a hűtőbattéria kondenzvíz zárt elvezetéséről. A klímaberendezés penészes és erősen szennyezett volt. A kézmosóban oda nem illő tárgyakat tároltak, emiatt annak rendeltetésszerű használata sem volt biztosított.

Forrás: Origo

A Nébih ellenőrei a helyszíni vizsgálatkor az üzem érlelő helyiségében

sok rovarlárvára bukkantak,

továbbá rovarokkal erősen szennyezett élelmiszert is találtak.

Forrás: Origo

A hatóság az ellenőrzés alatt mintegy

960 kg jelöletlen és lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű terméket vont ki a forgalomból,

továbbá elrendelte a kifogásolt termékek megsemmisítését és hatósági zár alá helyezte a még meg nem vizsgált termékeket.

Az ellenőrzés július elején, a zár alá vett termékek elbírálásával folytatódott. A Nébih ekkor csaknem 2,6 tonna terméket vont ki a forgalomból nyomon követési hiányosságok miatt. Bár az ügyfél a korábbi ellenőrzésen feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok egy részét pótolta, kijavította, a fennmaradó hiányosságok miatt továbbra is felfüggesztették a működését.

A harmadik utóellenőrzésre a korábbi hiányosságokat maradéktalanul kijavították, pótolták, ezért a felfüggesztést feloldották.