Sokat érhetnek a panda-kötvények

mfb magyar fejlesztési bank székház épület
Vágólapra másolva!
A kínai kötvénypiacon, vagyis az úgynevezett panda-kötvénypiacon történő kibocsátásról írt alá szándéknyilatkozatot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Bank of China Szófiában, a Kínai–Kelet-Közép-Európai Együttműködési csúcstalálkozó (16+1) keretében.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon leánybankkal rendelkező Bank of China és az MFB közötti szándéknyilatkozat célja, hogy az MFB megjelenjen a panda-kötvénypiacon, azaz jüanban denominált kínai onshore kötvények kibocsátását készítse elő. A megállapodás keretében szeretnék azt is feltérképezni, hogy a felek miképpen tudnak együttműködni különféle projektek hitellel történő finanszírozásában, akár szindikált- vagy klubhitel formájában.

A panda-kötvény a Kínai Népköztársaság belső tőkepiacán külföldi szereplők által kibocsátott kötvények elnevezése.

MFB Magyar Fejlesztési Bank székház Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A világ egyik legnagyobb kötvénypiacának számító panda-kötvénypiacon csak korlátozottan jelenhetnek meg külföldi kibocsátók, ezért fontos eredmény az MFB és a Bank of China közötti megállapodás.


A szándéknyilatkozat aláírására július 7-én, Szófiában, 16 ország miniszterelnökeinek jelenlétében került sor. A szándéknyilatkozat aláírását követően további tárgyalások szükségesek a kötvénykibocsátás várható időpontjának véglegesítéséhez.