Így tud 16 napot egybefüggően pihenni ősszel - apró trükk a szabadnapokkal

Leanne Carr rendőrnő betegszabadsága alatt nyaralgatott: szexi képei buktatták le
Vágólapra másolva!
Ha nyáron nem jutott idő mindenre, illetve nem idegenkedik attól, hogy ősszel utazzon, akkor már most elkezdheti böngészni a repülőjegyek árait és a szálláshelyeket.
Vágólapra másolva!

Idén ősszel, mindössze hat nap szabadsággal, 16 napot egybefüggően pihenhet, utazhat vagy tetszése szerint tölthet el, ha figyelmesen tervezi meg azt az időszakot – és időben egyeztet munkahelyi felettesével is.

Igazolt hiányzás

Ahogy az Origo korábban bemutatta, az idei év különösen sok hosszú hétvégés pihenési lehetőséget ad, elsősorban természetesen a hagyományosnak tekinthető munkarendekben dolgozóknak.

Október végén és november elején azonban kis odafigyeléssel össze lehet hozni 16 nap távollétet is.

Ennek alapjául az október 23-i nemzeti ünnepet érintő munkanap-áthelyezés, valamint a november 1-i mindenszentek ünnepnapja, illetve az azt követő munkanap áthelyezése szolgál.

Akár 16 napot is pihenhet egybefüggően ősszel Forrás: Getty Images/iStockphoto/gpointstudio/

Ezekre figyelve kérjen szabadságot

A naptári napok szerinti munkanapoktól való eltérésről az irányadó rendelkezés a 9/2017. (V. 19.) NGM rendelet a 2018. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről.

Ebből kiderül, hogy a két, munkaszüneti napot jelentő ünnep környékén, milyen munkanap-áthelyezésekkel kell számolni.

Eszerint október 22-e, hétfő, pihenőnapnak minősül idén, megelőzve a 23-i ünnepnapot.

Fontos viszont, hogy a rendelet értelmében október 22-ét nem az előző, hanem a korábbi szombaton, október 13-án kell ledolgozni.

Hasonló a helyzet november 1-vel, ami idén csütörtökre esik, a nemzeti ünnepet követő héten.

Idén így november 2-a, péntek, szintén pihenőnap. Ezt a napot a következő hétvégén, szombaton, november 10-én kell ledolgozni.

Érdemes pontosan kikérni a szükséges hat nap szabadságot (illusztráció) Forrás: Getty Images/iStockphoto/Olivier Le Moal/Olivier Le Moal

Így tehát szabadságként az október 23-át követő három „normál” munkanapot (szerda, csütörtök, péntek), és a következő héten, a november 1-ét megelőző, szintén három munkanapot (hétfő, kedd, szerda) kell kikérnie munkáltatójától.

Ha eszerint jár el, akkor a hat napért cserébe, október 20-tól, szombattól kezdődően, november 4-e, vasárnapig bezárólag, hosszú pihenőidőt teremthet meg magának.

Ez összesen 16 napot jelent.

A következő, normál munkarendtől való eltérésre december 1-vel kell készülni. Ezen a szombaton december 24-ét, hétfőt kell ledolgozni majd.