Rosszul indult a kínai Apple

Xiaomi
--FILE--View of a logo of Chinese smartphone maker Xiaomi during an exhibition in Wuhan city, central China's Hubei province, 3 December 2017. Chinese smartphone maker Xiaomi Inc. declined Monday (4 December 2017) to comment on a report that it is planning an initial public offering (IPO) as early as next year. U.S. website The Information reported late last week that Xiaomi was in talks with bankers about a possible 2018 listing, citing sources familiar with the matter. Xiaomi is most likely to list in Hong Kong, but New York has not been ruled out.
Vágólapra másolva!
Csalódást keltett az év egyik legjobban várt tőzsdei részvénykibocsátása, amelynek keretében a kínai mobilgyártó óriást, a Xiaomit bevezették a hongkongi börzére. Amellett, hogy a vártnál kevesebb pénz folyt be az IPO során, a részvények eséssel kezdték tőzsdei pályafutásukat.
Vágólapra másolva!

Néhány hónappal ezelőtt a társaságnál még abban bíztak, hogy az IPO-n sikerül elérni a 100 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, de még a részvénykibocsátás lezárása előtt közvetlenül is 70 milliárdot vártak. Végül csak 54 milliárd dollárra értékelte a piac a céget.

Ezzel az összeggel ugyanakkor a Xiaomi a világ harmadik legnagyobb tőzsdei kapitalizációjú mobiltelefongyártója és a mostani kibocsátással 4,72 milliárd dollár friss tőke folyt be a társasághoz.


Persze még akkor is az elmúlt négy év legnagyobb tőzsdei bevezetéséről van szó a technológiai szektorban, ha a várakozásokat jócskán alulmúlta a bevezetési ár. A cég értéke így is a duplája annak, mint amennyire az Apple-t taksálja a piac - írja a Bloomberg. A Xiaomi jelenleg a világ 4. legnagyobb okostelefon-gyártója.

A tőzsdei kibocsátást követően a részvények a hétfői kereskedésben sem kezdtek jól Hongkongban: 6 százalékot estek.

Forrás: AFP/Imaginechina/Sun xinming

Az IPO egyébként elég kedvezőtlen nemzetközi hangulatban történt, amelyre rávetül az amerikai-kínai kereskedelmi háború árnya.

Ám fundamentális okok is említhetők az alacsony árazás mellett: hiába a rengeteg „leg" a céggel kapcsolatban, a gazdálkodásban vannak hiányosságok, az idei első negyedévben például egymilliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.