Óriáslufikkal vinnék az internetet vidékre

Googles Internet-Ballon "Project Loon" Online Media INTERNET Google
A balloon of Google's "Project Loon" to supply remote areas with Internet connections is seen at the developer conference Google I / O in Mountain View, California, 21 May 2016. The project is to now be under a new boss who is an experienced manager from the satellite industry. Photo: Andrej Sokolow/dpa
Vágólapra másolva!
Hatalmas ballonok segítségével biztosítanának nagysebességű internetkapcsolatot Kenya vidéki térségeiben, ahol az erre szolgáló infrastruktúra nincs kiépítve – írja az Africanews kormányzati forrásra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Google anyaholdingjához, az Alphabethez köthető technológia lehet a megoldás arra, hogy az elmaradottabb vidéki térségeket nagysebességű internet csatlakozáshoz juttassák. A megoldást a cég már sikeresen tesztelte tavaly Puerto Ricóban, 250 ezer ember számára biztosítva a hozzáférést a hurrikán pusztítása után.

A Project Loon egyik ballonja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andrej Sokolow

Több millió embernek jelenthet megoldást

A Microsoft már bevezetett olyan megoldásokat, amelyek keretében jelentős infrastrukturális fejlesztések nélkül válhat elérhetővé a nagysebességű világhálós kapcsolat.

Ahogy az Origo megírta, még az Egyesült Államokban is számos olyan térség van, ahol nem elérhető a vezetékes hálózat. Ezeken a helyeken a diákok számára az iskolabuszokon rádiófrekvenciás kapcsolatot biztosítana a redmondi óriás.

Kenyában pedig egy ottani startup mögé beállva - a televíziós műsorszórás bizonyos frekvenciáit használva – szolgálnák ki a vidéki térségeket.

Az Alphabetnél azt mondják, a megoldást ismerik, de ők egészen más úton indultak el.

A project lényege, hogy az egész Földön megoldott legyen az internet elérése, ott is, ahol nem áll rendelkezésre vagy drága lenne a szükséges infrastruktúra Forrás: Project Loon

Kenya népessége 48 millió körül van, ebben több millióra tehető azok száma, akik nem, vagy nem rendszeresen kapcsolódnak most a világhálóra.

A szférák magasságából

A Project Loon keretében óriási, a sztratoszférába felbocsátott ballonokkal oldanák meg az adatkapcsolatot. A ballonok lényegében továbbító állomásként működnének. Az a ballon pedig, amelyik visszaküldi a jelet a Földre, közvetlenül a felhasználók eszközeivel létesítene kapcsolatot.

A Google anyacégénél 2013-ban kezdtek dolgozni az akkor még titkos projecten Forrás: AFP/Marty Melville

Az Alphabet azt mondja, sikeresen próbálták ki a technológiát 100 kilométeres magasságban is, úgy, hogy

a végfelhasználói készülékekkel másodpercenkénti 10 megabit átvitelét biztosító kapcsolat jött létre.

A projekt indításáról egyelőre nem adtak meg pontos információt az illetékesek. A vállalatnál azt közölték, egyelőre a kenyai távközlési vállalatokkal egyeztetnek azokról a feladatokról, melyeket azoknak a bevezetés és az eltérő technológiák kapcsán, el kell végezniük.

A cég Új-Zélandon is tesztelte a megoldást, tavaly Puerto Ricóban pedig élesben is vizsgázott Forrás: Project Loon

A cég helyi operátorokkal képzeli el a rendszer működtetését, akiket szintén fel kell készíteniük az üzemeltetői feladatokra.

Kenya illetékes információs és technológiai minisztere pedig azt mondta, egyelőre a megállapodás részletein dolgoznak.

Bíznak abban, ha az létrejön, az ország területének egészén elérhetővé válik a nagysebességű csatlakozás.