Kilopták a sajtóközleményeket, így 100 millió dollárt kerestek a tőzsdén

Vágólapra másolva!
Elítélt két férfit pénteken egy New York-i szövetségi bíróság egy nemzetközi cselszövésben játszott szerepükért, aminek keretében publikálásuk előtt vállalati sajtóközleményeket loptak hackerek, melyek alapján több millió dollár kereskedelmi nyereségre tettek szert az amerikai tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Az 53 éves Vitaly Korchevsky baptista lelkészt, a Morgan Stanley amerikai bankvállalat volt vezérigazgató-helyettesét és 48 éves cinkostársát, Vladislav Khalupskyt egyebek közt csalás, pénzmosás és számítógépes betörés vádjában találták bűnösnek.

A két férfi mellett öt tőzsdei kereskedő és három ukrajnai hacker ellen emeltek vádat, akik az amerikai hatóságok megállapítása szerint

az eddigi legnagyobb kiberbűnözési cselszövésben

játszottak szerepet.

Több mint 100 millió dollárt kerestek

A hatóságok szerint több mint 150 ezer vállalati sajtóközleményt loptak el a kiberbűnözők a Business Wire, Marketwired és a PR Newswire nevű üzleti hírügynökségektől 2010 februárja és 2016 augusztusa között.

A nyilvánosságra hozásuk előtt szerzett információkkal pedig több mint 100 millió dollár (27,5 milliárd forint) nyereségre tettek szert

a tőzsdén.

A kereskedők a gyanú szerint "kívánságlistákkal" bízták meg a hackereket, melyeken a publikálás előtt megtekinteni kívánt sajtóközlemények szerepeltek. Egyebek közt a Caterpillar munkagépgyártó céggel, a Qualcomm telekommunikációs vállalat és a Home Depot barkácscég részvényeivel kereskedtek bennfentes információikkal.

Korchevsky Pennsylvania államban, míg Khalupsky a New York-i Brooklynban és az ukrajnai Ogyesszában élt - tudatta az ügyészség.