Új világrekord: ez a legdrágább parkoló

Bud Spencer forgatási helyszínei
Hongkong éjszakai látképe
Vágólapra másolva!
A világ nagyvárosaiban egyre kevesebb a hely és egyre több az autó. A jelenség miatt nem csak a lakóingatlanok, hanem a parkolóhelyek ára is az egekbe szökött, azonban van egy város, ahol a drágulás extrém mértéket öltött. Hongkongban most új világrekord született.
Vágólapra másolva!

Hongkongban egyre nehezebb helyet találni. Az ingatlanok az ég felé növekednek, ezért roppant drágák is. Ez az áremelkedés és helykihasználtság egy szegmenst különösen megdrágított, olyannyira, hogy a városban találhatók a világ legdrágább parkolói.

A héten új világrekord született, ugyanis az egyik luxusnegyedben 765 ezer dollárért (6 millió hongkongi dollárért) kelt el egy parkolóhely.

Ez átszámolva 211 millió forintnak felel meg.

A parkoló egy szakértő szerint irreálisan drága, ugyanis ennyi pénzért akár csúcskategóriás sportautót is lehetne venni.

A Bloomberg szerint annyira elszálltak a parkolóárak Hongkongban, hogy egy átlagos hely 2,25 millió hongkongi dollárba kerül, ami több mint hatszoros emelkedés 2006-hoz képest.

Hongkongi lakótelep és stadion Forrás: Origo

Érdekesség, hogy ugyan a lakóingatlanok is jócskán drágultak ebben az időszakban, de ott „csak” 3,4-szeres volt az emelkedés.

Az üzleti lap szerint az év első felében 10,3 milliárd dollárért cseréltek parkolóhelyek gazdát Hongkongban.

Nem csak Hongkong drágul, folyamatos a drágulás New Yorkban és Londonban is. Egy manhattani ingatlanban például 1 millió dollárért árulnak egy parkolóhelyet.

Hongkong éjszakai látképe Forrás: AFP/Dale De La Rey

A hongkongi árak drágulása nem csak az ingatlanpiaci trendeknek köszönhető, hanem a növekvő számú gépkocsiknak is. Míg a parkolóhelyek száma csak 9,5 százalékkal emelkedett a városban 2006 óta,

addig az autók mennyisége 49 százalékkal duzzadt meg.

Emellett megjelentek a befektetők is a piacon, így a kereslet növekedése is megemelte az árakat.

Ráadásul a parkolókon lévő illeték mindössze 3 százalékos, ellentétben az ingatlanokon lévő 30 százalékkal.