Itt az új ötszázas, kihalnak a bankautomaták

atm bankautomata bankkártya
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb magyar akar külfödlön dolgozni, derült ki a héten, mint ahogy az is, hogy jövőre is hatalmas adókedvezményeket kapnak a magyar családok. Létrejött Európa második legnagyobb acélgyártója és megint Magyarországot választotta egy cég az autógyártáshoz. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

A Tesco és a Carrefour szövetségre léptek

Összefogott a Tesco és Európa második legnagyobb kereskedője a Carrefour. A szövetség kiterjed a globális elosztóhálózatra és a saját gyártású termékek kölcsönös megvásárlására is.

illusztráció Forrás: AFP/Justin Tallis

A Tesco és a Carrefour az együttműködéstől azt reméli, hogy az egyesített vásárlóerejüknek köszönhetően jobb árakat tudnak kínálni az ügyfeleknek, emellett pedig a termékek minőségén is javítani kívánnak.

Teljesen megújult az 500 forintos bankjegy

Az új bankjegyek kibocsátása ezúttal is két lépcsőben történik. Először a kibocsátási rendelet kihirdetésével, 2018. július 4-től törvényes fizetőeszközzé vált a megújított 500 forintos bankjegy.

Az új 500 forintos Forrás: Origo

Ezt követően pedig majd megkezdődik a készpénzforgalom kiemelt szereplőinek felkészítése az új 500 forintosok forgalomba kerülésére. A következő hónapok legfontosabb feladata lesz a bankjegyelfogadó és feldolgozó gépek, automaták alkalmassá tétele az új bankjegy kezelésére. Az új 500 forintossal várhatóan jövő tavasszal találkozunk majd.

Kihalófélben a bankautomaták

Az ATM-ek 50 év alatt a teljes világot meghódították, azonban a modern technológia és az új fizetési módszerek miatt egyre csökken a létszámuk. Az első pénzkiadó automatát 1967-ben helyezték forgalomba Londonban, akkor még bankkártya helyett aláírott voucherrel működött.

illusztráció Forrás: Dreamstime

Jelenleg Magyarországon közel 5000 ATM található, Nagy-Britanniában ez a szám 70 ezer. A szám azonban folyamatosan csökken, hiszen a mobilos és a bankkártyás fizetés elterjedésével egyre népszerűtlenebbé vált a készpénzes fizetés. Az érintőkártyás fizetés fenyegeti a legjobban az ATM-ket, hiszen alig egy év alatt 97 százalékkal ugrott meg az ezzel a módszerrel történő fizetések száma.

Az ügyfelekkel fizetteti meg az AT&T a megaüzletet

Az AT&T 85 milliárd dollárért vásárolja fel a Time Warner-t, azonban ezt a költséget valahonnan elő kell teremteni. Ezt részben úgy oldaná meg a vállalat, hogy emelik az adminisztrációs díjakat, így évente akár 1 milliárd dollárt is beszedhetnek az ügyfelektől.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Az adminisztrációs díjak elképesztő mértékben, 58 százalékkal nőnek a szolgáltatónál, ráadásul a költségek ezzel éppen a háromszorosát teszik ki annak, mint amit az AT&T megjelenésekor kellett fizetni 2013-ban.

Megint Magyarországot választották egy autóipari beruházáshoz

A dél-koreai Doosan Corp. bejelentette, hogy új üzemet létesít Magyarországon, amelynek kivitelezését még az idén decemberben megkezdik.

illusztráció Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A Tatabányai Ipari Parkban a jövő év októberében adják majd át a létesítményt, amelynek éves kapacitása 50 ezer tonna rézfólia lesz, és ez 2,2 millió elektromos autó akkumulátorának legyártásához elegendő. A beruházással a Doosan kontinensünk egyedüli rézfólia beszállítójává válik.

Európa második legnagyobb acélgyártója jön létre

A Tata Steel és a Thyssenkrupp egyesülnek, ezzel pedig létrejön Európa második legnagyobb acélgyártója. A két vállalat az összeolvadás után azt várja, hogy 350 millió és 440 millió fontot spórolnak meg évente.

illusztráció Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A két vállalat egyesülése azonban azt is jelenti, hogy 4 ezer munkahely szűnik meg, ennek a fele az adminisztrációban, másik fele pedig a gyártásban.

Magyarországra jön a világ legnagyobb bicikligyártója

A tajvani Giant Global Group 15 milliárd forintos beruházással kerékpárgyártó üzemet épít Gyöngyösön, ahol évente 1 millió kerékpár készülhet. A tajvani központú Giant Global Group a világ legnagyobb kerékpárgyártójaként évente 5 millió kerékpárt ad el a világ több mint 50 országában.

illusztráció Forrás: Pixabay

Giant előtt az idén már több ázsiai vállalat választotta Magyarországot, tavaly pedig minden eddiginél több, csaknem száz befektető érkezett Ázsiából több száz új munkahelyet teremtve és csaknem 4 milliárd euróval gyarapítva a magyar ipari kapacitást.

Műholdat lőtt fel Bhután

Bhután alig néhány évtizede lépett a gyors átalakulás útjára. A reformok felülről indultak, és a mostani uralkodó apja, Dzsigme Szingje Vangcsuk 1972-es trónra lépésével gyorsultak fel. Az apró királyság ugyanis a XX. első felében tudatosan választotta az elzárkózást. Csak az 1950-es években kezdte keresni a kapcsolatot a külvilággal, a rabszolgaságot pedig csak 1953-ban törölték el.

Bhután ékköve a Tigrisfészek-kolostor Forrás: robertharding/Annie Owen/Annie Owen

Most viszont az ország fellőtte első műholdját. A történelmi hétvégén felbocsátott, kisméretű, Bhutan-1 névre keresztelt első műhold Elon Musk űrhajózási vállalatának, a SpaceX-nek egyik rakétáján jutott fel a világűrbe, fülöp-szigeteki és malajziai tulajdonban lévő berendezésekkel együtt.

Ezért lesz még sokáig Spanyolországban bikafuttatás

Az észak-spanyolországi Pamplonában július 6-án kezdődött a San Fermín Fesztivál, amelyet fő látványossága, a bikafuttatás tett világhírűvé. A következő napokban reggelente több ezer helybéli és turista bizonyítja bátorságát. A bikafuttatás menete évtizedek óta szinte változatlan, a környező gazdaságokban bikaviadalokra tenyésztett állatokat hagyományosan lábon hajtják át a város közepén lévő arénába.

Pamplona San Fermin bikafuttatás Forrás: AFP/A. Arrizurieta

Az 1922 óta eltelt majdnem egy évszázadban 15 ember vesztette életét a vágták során, legutóbb 2009-ben öklelt halálra egy bika egy 27 éves madridi férfit. Az esemény alatt Pamplonában hihetetlenül megugrik a turisták száma, akiknek akár 700-800 dollárt is hajlandók fizetni a pár napos nyaralásért.

Jövőre is óriási adókedvezményeket kapnak a családok

A jövő évi költségvetés és az adótörvények tervezete szerint 2019-ben majdnem 360 milliárd forintot tesznek majd ki a családoknak járó adó- és járulékkedvezmények - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Időknek.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára Forrás: MTI/Kovács Tamás

A családi adókedvezmény új rendszerének 2011-es életbe lépése óta, kilenc év alatt - a jövő évivel együtt - összesen csaknem 2250 milliárd forintot hagy a kormány a legálisan dolgozó és gyermeket nevelő szülőknél.

Egyre kevesebb magyar akar külföldön dolgozni

A magyaroknak jelenleg mindössze 35 százaléka menne külföldre dolgozni, míg a globális átlag 57 százalék. Ez a mutató a magyarok viszonylatában négy évvel ezelőtt még 58 százalékon állt.

illusztráció Forrás: AFP/Mint Images

Hazánkban a csökkenés a fiataloknál és a magasan képzettek körében is meghatározó, a fiatalok 45 százaléka menne külföldre, szemben a korábbi 60 százalékkal, míg a magasan képzetteknek mindössze 37 százaléka költözne a határon túlra, ellentétben a 2014-ben mért 65 százalékkal