Mások is olvashatják az e-mailjeinket?

google gmail
Többek közt a telefonszámok és a címek belinkesítésére is képessé vált a Gmail
Vágólapra másolva!
A Gmail-üzenetekbe mások is beleolvashatnak? Állítólag előfordulhat, ráadásul észre sem vesszük, és saját magunk adunk erre felhatalmazást, amikor külső alkalmazást kötünk össze a fiókunkkal.
Vágólapra másolva!

A Google elismerte, hogy a Gmailen továbbított személyes üzeneteket külső cégek fejlesztői is elolvashatják, nem csak a szolgáltató számítógépes rendszere.

Akik külső alkalmazásokat kötöttek össze a Gmail-fiókjukkal, valószínűleg akaratlanul is beleegyezhettek abba, hogy az alkalmazások fejlesztői belenézzenek a leveleikbe.

Forrás: Google


A Google aláhúzza, hogy ez nem ellentétes a gyakorlatukkal – olvasható a BBC cikkében. A keresőoldal ugyanis engedélyezi, hogy a felhasználók külső alkalmazásokkal kössék össze fiókjukat. Emellett többek között utazástervező vagy ár-összehasonlító szolgáltatásokhoz is kapcsolódhatnak.
Amikor külső szolgáltatóval kötjük össze a fiókunkat, arra kérhetnek minket, hogy engedélyezzünk számukra bizonyos dolgokat.

Gyakran elsiklunk felette, de a hozzájárulásunkat kérhetik ahhoz is, hogy elolvashassák, továbbíthassák, törölhessék vagy módosíthassák az e-mailjeinket.

A legtöbb ilyen cég csak algoritmust enged rá a felhasználók leveleire, de előfordulhat, hogy el is olvassák azokat.

Mindez a Wall Street Journal cikke alapján derült ki, amikor az újságnak egy külső alkalmazásokat fejlesztő cég vezetője elárulta, hogy a Google-nál eléggé elterjedt ez a gyakorlat, és a keresőoldal „sötét„ titkának számít. A Gmail a világ legnépszerűbb elektronikuslevél-szolgáltatója, felhasználóinak száma eléri az 1,4 milliárdot.